Thursday, March 2, 2017


ေျကးအိုုးဆီခ်က္ျပဳလုုပ္နည္း


ေျကးအုုိးျပဳလုုပ္နည္းကိုုေရးေပးဖူးေပးမယ့္ ေျကးအိုုးဆီခ်က္လုုပ္နည္းအတြက္ျပည့္ျပည့္စုုံစုုံကိုု အခုုမွေရးေပးျဖစ္ေတာ့တယ္။ ေျကးအိုုးလုုပ္နည္းကေတာ့ အရင္တုုံးက အိစံေျပာထားသလိုုပါပဲ ဆိုုင္ဖြင့္တဲ့ အန္တီျကီးက ပညာစားမခ်န္ပဲသင္ေပးထားလိုု ့တတ္တာပါ။ ေျကးအိုုးဆီခ်က္ခ်ည္းပဲသတ္သတ္လုုပ္ရင္ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ဟင္းရည္မလုုပ္ေပမယ့္ ဟင္းရည္ေလးနဲ ့မွပိုုစားေကာင္းမွာမိုု ့ဟင္းရည္ကိုုလဲ ျပဳလုုပ္ေစခ်င္ပါတယ္။ တကယ္လိုု ့ဟင္းရည္မလုုပ္ပဲဆိုုရင္ ေရေႏြးခ်ည္းသတ္သတ္မွာ အသားလုုံးမ်ားကိုုထည့္မျပဳတ္ပဲ ေရေႏြးထဲကိုု အသားမွဳန့္၊ သျကားတိုု ့ထည့္ျပီးမွ ျပဳတ္မွေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။ 


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ေျကးအိုး ၅ ပြဲစာအတြက္)
၁။ ၀က္ရိုး (သို ့) ျကက္ရိုး - ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္
၂။ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ အသား - ၅၀ သား (သို ့) ၂ ေပါင္
၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္ (ေတာက္ေတာက္ဆင္း)
၄။ မုန္ညင္းခါး - ၁ စည္း
၅။ ဆန္ျကာဇံ(၂၅က်ပ္သား) (သိုု ့) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ (၅၀က်ပ္သား)
၆။ ငုံးဥ - ၁၀ လုံး
၇။ ငါးဖယ္လုံး - ၁၀ လုံး
၈။ ျကိုက္နွစ္သက္ရာ ကလီစာ (လွ်ာ၊ အူမျကီး၊ ျကက္ျမစ္) - ၂၅ က်ပ္သား (သို ့) ၁ ေပါင္
၉။ ပဲငံျပာရည္ -
၁၀။ ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ သျကား (သို ့) ဟင္းခ်ဳိ မွဳန္ ့
၁၂။ ခရုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၃။ ျကက္သားမွဳန္ ့
၁၄။ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၅။ ႏွမး္ဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံ တပုံ
၁၆။ ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml )

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဟင္းရည္အိုးတည္နည္း
၀က္ရိုး (သို ့) ျကက္ရိုးမ်ားကို ေရျဖင့္ သုံးခါေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေႏြးအိုုးတည္ပါ။ေရေႏြးပြက္လာလွ်င္အရိုုးမ်ားကိုုထည့္ပါ။ အရိုုးမ်ားထည့္ရ်္ ေရပြက္ျပီး အျမွဳပ္မ်ားထလာလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ျပီး အိုးထဲမွ အရည္မ်ားကိုသြန္ပစ္ပါ။ အရိုးမ်ားကို ေရေအးေအးတြင္ ျပန္ေဆးပါ။ အိုးထဲမွာ ညစ္ပတ္ေနလွ်င္ အိုးကိုလဲျပန္ေဆးပါ။ ထို ့ေနာက္ အရိုးမ်ားကို ျပန္ထည့္ ေရ ၄ လီတာ ထည့္၊ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား( သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းတို ့ျဖင့္ ဟင္းရည္အိုးကို မီးေအးေအးျဖင့္ ၃ နာရီ ခန္ ့တည္ထားပါ။ (အခ်ိဳသိပ္မျကိုက္လွ်င္ သျကား(သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ကိုေလ်ာ့ ထည့္ပါ။) ေရနည္းသြားလွ်င္ ထပ္ျဖည့္ပါ။
၂။ ကလီစာမ်ားကို ေဆးေက်ာျပီး သျကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းတို ့ျဖင့္ ေရခမ္းျပဳတ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ ဆန္ျကာဇံကိုု ျပဳတ္ထားပါ။ (ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲသုုံးလွ်င္လဲ ေရေႏြးျဖင့္ အနည္းငယ္ေဖ်ာထားပါ။)
၄။ ေရေနြးအိုးတခုတည္ရ်္ ငါးဖယ္ကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးဖယ္ကို ဆယ္ထားပါ။
၅။ ငုံးဥကို ျပဳတ္ျပီး အခြံခြာထားပါ။
၆။ အသားလုံးလုပ္နည္း
အသားကို ခရုဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ ၃ တက္၊ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ နွမ္းဆီေမြွး လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေလးပုံတပုံ တို ့ျဖင္နယ္ရ်္ နွပ္ထားပါ။ ( တခ်ိဳ ့ဆိုင္ေတြက ေကာ္မွဳန္ ့ထည့္နယ္ပါသည္။ ေကာ္မွဳန္ ့ထည့္ခ်င္လွ်င္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္ပါ။) အသားလုံးကို သုံးေဆာင္ခါနီးမွ ထည့္ျပဳတ္ရပါသည္။ (အသားလုုံးကိုု ျပဳလုုပ္ရာတြင္ ပန္းကန္ျပားလိုုမ်ိဳးအျပားေပၚတြင္ အျပားလိုုက္ဖိထားျပီး ဇြန္းျဖင့္ ဖဲ့ဖဲ့ထည့္တာေကာင္းပါတယ္။ လက္ျဖင့္လုုံးမည္ဆိုုလွ်င္ အရမ္းဖိသိပ္မလုုံးရပါ။ ဖြဖြေလးလုုံးပါ။ ဖိသိပ္လုုံးလွ်င္ က်စ္က်စ္ျကီးနဲ ့မာသြားတတ္ပါတယ္။)
၇။ ေျကးအိုးဆီခ်က္ (တပြဲစာအတြက္)
အျခားအိုးေသးေသးတလုံးထဲတြင္ ဟင္းရည္အိုးထဲမွ ဟင္းရည္ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း ၃ ဇြန္း ကို ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚတြင္တည္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ၀က္သားလုံး ၁၀ လုံး ထည့္ျပီးျပဳတ္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ငုံးဥ၊ ကလီစာ၊ငါးဖယ္မ်ား ထည့္၊ ေနာက္ဆုုံးမွ မုုန္ညွင္းရြက္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
ဆီခ်က္လုပ္မည့္ ပန္းကန္ထဲတြင္ ျကာဇံ (သို ့) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ထည့္ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား (သို ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္ (သိုု ့) ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း နွင့္ ျပဳတ္ထားေသာ ဟင္းရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းတို ့ကိုထည့္ျပီး နယ္ပါ။ ဆီခ်က္ေပၚကိုု ဟင္းရည္ထဲမွ အသားလုံး၊ငါးဖယ္၊ ငုံးဥ၊ ကလီစာ၊ မုုန္ညွင္းရြက္မ်ားကိုတင္ပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ ေျကာ္နွင့္ ျကက္သြန္ျမိတ္ကိုု အေပၚမွျဖဴးပါ။ ဟင္းရည္ေလးနွင့္ တြဲရ်္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment