Monday, March 6, 2017


မလုုိင္လုုံးခ်ိဳခ်ိဳ (၁၅ လုုံး - ၁၈ လုုံး)


လိုုင္လုုံးေမးထားတဲ့သူမ်ားေပမယ့္ အခုုမွပဲေရးျဖစ္ေတာ့တယ္။ မလိုုင္လုုံးကေတာ့ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားျကိုုက္ျကပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ဆိုုင္ေတြက မလိုုင္လုုံးထဲကိုု စကၠဴထည့္တယ္ေျပာတယ္။ တခ်ိဳ ့ဆိုုင္ေတြကေတာ့ ပဲမွဳန္ ့ထဲျကတယ္။ ကိုုယ္ေတြ ့ေပါ့ေနာ္။ အခုုအိမ္မွက်ေတာ့ တကယ့္ကိုု မလိုုင္အစစ္ေလးေတြနဲ ့လုုပ္ျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ႏြားနိုု ့- ၂ လီတာ
၂။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (တခ်ိဳ ့ကသံပုုရာရည္ကိုုသုုံးပါတယ္။ သံပုုရာရည္က သံပုုရာအနံ ့ပါတတ္လိုု ့အိစံကမသုုံးပါဘူး။)
၃။ သျကား - ၃ ခြက္
၄။ ေရ - ၂ ခြက္
(၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ႏြားနိုု ့ကိုု ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလွ်င္ ရွာလကာရည္ ကိုုထည့္ပါ။ ေမြွရ်္ ဆက္တည္ပါ။ အဆက္မပ်က္ေမြွလွ်င္ မလိုုင္ဖတ္နွင္ ့အရည္ျကည္ကြဲထြက္လာပါလိမ့္မည္။ အဲအခ်ိန္က်လွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၂။ မလိုုင္ဖတ္စစ္ရန္အတြက္ အ၀တ္ပါးတခုုကိုု အိုုးတခုုေပၚမွာတင္ထားပါ။ ထိုု ့ေနာက္ က်ိဳထားေသာ အရည္မ်ားကိုု အ၀တ္ေပၚေလာင္းခ်ပါ။ အရည္စစ္ပါ။ ေအးသြားလွ်င္ မလိုုင္ဖတ္မွအရည္မ်ားကိုုညွစ္ခ်ပါ။ (အရည္မ်ားကိုု မသြန္ပစ္ပါနဲ ့။ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ထည့္လွ်င္ ဟင္းအရသာစိမ့္စိမ့္ေလးျဖစ္ေစရန္အတြက္ အသုုံးျပဳလုုိ ့ရပါတယ္။)
၃။ မလိုုင္ဖတ္မွ အရည္မ်ားကုုန္လွ်င္ မလိုုင္ဖတ္မ်ားကိုု ဇလုုံတခုုထဲထည့္ရ်္ နူးညံ့လာေအာင္လက္ျဖင့္ ဖိရ်္ နယ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ေလာက္စလုုံးအရြယ္အလုုံးေလးေတြလုုံးထားပါ။ (အျကီးျကီးေတြမလုုံးပါနဲ့သျကားရည္ထဲထည့္ျပဳတ္လွ်င္ ျကီးလာမွာမိုု ့ပါ။)
၄။ သျကားရည္ လုုပ္ရန္ အတြက္ အိုုးတခုုထဲတြင္ ေရနွင့္ သျကားကိုု ထည့္ရ်္ သျကား အရည္ေပ်ာ္လာျပီး ပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ သျကားရည္ တ၀က္ကိုုဖယ္ရ်္ အေအးခံထားပါ။
၅။ အိုုးထဲတြင္ က်န္ေသာသျကားရည္ကိုု မီးဖိုုေပၚဆက္တည္ပါ။ လုုံးထားေသာ မလိုုင္လုုံးမ်ားကိုု သျကားရည္အိုုးထဲထည့္ရ်္ ၁၀ မိနစ္- ၁၅ မိနစ္ခန္ ့ထည့္ျပဳတ္ပါ။ (အျကာျကီးျပဳတ္လွ်င္ မလိုုင္လုုံးမ်ားမာသြားတတ္ပါတယ္။)
၆။ ထိုု ့ေနာက္မလိုုင္လုုံးမ်ားကိုု သျကားရည္အိုုးထဲမွ ဆယ္ျပီး အေအးခံထားေသာ သျကားရည္ထဲကိုု စိမ္ထားပါ။ သျကားရည္ နွင္ ့မလိုုင္လုုံးေအးသည္အထိအျပင္မွာထားျပီးေအးသြားလွ်င္ ပုုလင္းအသန္ ့ထဲထည့္ ေရခဲေသတၱာ အေအးခန္းထဲထည့္ျပီး ၂ ပတ္ေလာက္ထားလိုု ့ရပါတယ္။
၇။ မလိုုင္လုုံးခ်ိဳခ်ိဳကိုုသံုုးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment