Sunday, March 5, 2017

ေကြ ့တီယိုု

ေကြ ့တီယိုု ျပဳလုုပ္နည္းကိုု ေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူေတြအတြက္ပါေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။ ေကြ ့တီယိုုကေတာ့ လူျကိုုက္မ်ားတဲ့ ေခါက္ဆြဲတမ်ိဳးပါပဲ။ ျပဳလုုပ္ရတာလြယ္ကူသလိုု စားလိုု ့လဲေကာင္းပါတယ္။ ထိုုင္းဆိုုင္ေတြမွာ သြားစားရင္ ေကြ ့တီယိုုကိုု ကိုုယ္ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ ေခါက္ဆြဲဖတ္နဲ ့စားလိုု ့ရပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။



ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (၈ ပြဲစာ)
၁။ ျကက္ရိုုး - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ေကြ ့တီယိုုဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္ (သိုု ့) ဆန္ျပား (သိုု ့) ျကာဇံ - ၅၀ က်ပ္သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၃။ ငါးဖယ္လုုံး - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၄။ ၀က္သား (သုုိ ့) ျကက္သား - ၄၀ သား (သုုိ ့) ၁ ေပါင္ခြဲ
၅။ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သား - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၆။ ပဲပင္ေပါက္ - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၇။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္ျမိတ္
၈။ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္
၉။ ျကက္သြန္ျဖဴေျကာ္
၁၀။ နံနံပင္အရိုုး - အခုု ၂၀
၁၁။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မြွာ
၁၂။ ငရုုတ္ေကာင္းေစ့ - ၁၀ ေစ့
၁၃။ ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၄။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml ) 
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္ရိုုးမ်ားကိုု သန္ ့စင္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ဓါးျပားရိုုက္ထားပါ။ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သားကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂။ အိုုးျကီးျကီးတလုုံးထဲမွာ ေရ ၄ လီတာ ထည့္ရ်္ ပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ေရပြက္လာလွ်င္ နံနံပင္အရုုိး၊ ဓါးျပားရိုုက္ထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ငရုုတ္ေကာင္းတိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ၂ မိနစ္ေလာက္ေန အနံ ့ေမြွးလာလွ်င္ သန္ ့စင္ထားေသာ ျကက္ရိုုးမ်ားကိုုထည့္ပါ။ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ သျကား ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းတိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ထိုု ေ့နာက္ မီးေအးေအးျဖင့္ အနည္းဆုုံး ၁ နာရီေလာက္တည္ပါ။ ေရေလ်ာ့သြားတိုုင္း ထပ္ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။
၃။ မကပ္ေသာဒယ္အိုုးထဲကိုု ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သား ကိုုထည့္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္ကိုုထည့္ရ်္ အသားမ်ား က်က္သြားသည္အထိ အိုုးေပၚမွာလွိမ့္ပါ။ အသားေလးေတြတခုုနဲ ့တခုုလံုုးမသြားေအာင္ ေျခေျခေပးပါ။(ဆီမထည့္ပါ။ ေျခာက္သြားေအာင္လိွမ့္စရာမလိုုပါ။ အသားက်က္သြားတာနဲ ့မီးဖိုုေပၚကခ်ပါ။)
၄။ စားခါနီးတြင္ အိုုးေသးေသးတလုုံးထဲကိုု ျပဳတ္ရည္အိုုးထဲမွ တပြဲစာအတြက္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ၃ ဇြန္း ကိုုယူရ်္ထည့္ပါ။ ငါးဖယ္လုုံး ၄ လုုံးကိုုထည့္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ဝက္သား (သိုု ့) ျကက္သားကိုုထည့္ ရ်္ ပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ပဲပင္ေပါက္ကိုုထည့္ျပီး မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၅။ ဆန္ေခါက္ဆြဲအဖတ္ကိုုသုုံးလွ်င္ အျခားအိုုးတခုုထဲမွာ ဆန္ေခါက္ဆြဲအဖတ္ကိုု အရင္ျပဳတ္ျပီးမွ ပန္းကန္ထဲကိုု ေခါက္ဆြဲဖတ္ အရင္ထည့္၊ အသားအေက်ကိုုထည့္၊ ျပီးလွ်င္ ဟင္းရည္ကိုု နွင့္ ငါးဖယ္လုုံး ၊ အသားမ်ာကိုုအေပၚကေလာင္းထည့္၊ ျကက္သြန္ျမိတ္၊နံနံပင္ထည့္၊ အေပၚဆုုံးကေန ျကက္သြန္ျဖဴေျကာ္ေလးျဖဴးျပီး ျပဳလုုပ္ပါ။ (ျကက္သြန္ျဖဴေျကာ္ကိုု ထည့္ျဖစ္ေအာင္ထည့္ပါ။ အနံ ့ေလးေမြွးေမြွးေလးနဲ ့အလြန္အရသာရွိပါတယ္။)
၆။ ေကြ ့တီယိုု ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ကိုု သျကား၊ ငရုုတ္သီး အျကမ္းမွဳန္ ့၊ ငရုုတ္သီးစိမ္းရွာလကာရည္ခ်ဥ္တိုု ့နွင့္ တြဲဖတ္ရ်္သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါသည္။ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ေျမပဲေထာင္းပါ ထည့္စားျကပါတယ္။

No comments:

Post a Comment