Sunday, March 5, 2017

 ကိုုရီးယား ပဲေခါက္ဆြဲ (၂ ပြဲစာ)


ကိုုရီးယားပဲေခါက္ဆြဲနည္းကိုု ေမးတဲ့သူမ်ားေပမယ့္ အခုုမွေရးျဖစ္ေတာ့တယ္။ တကယ္ကေတာ့ ပဲေခါက္ဆြဲလုုပ္နည္းကလြယ္ကူပါတယ္။ ကိုုရီးယားပဲေခါက္ဆြဲကေတာ့ ခ်ိဳခ်ိဳေလးနဲ ့စားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။ 


ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲအစိုု - ၂၀ သား (သိုု ့) ၁၃ ေအာင္ဆ
၂။ ပဲငပိအခ်ိဳအႏွစ္ (black bean paste) - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း (အနွစ္ကိုု အလြယ္တကူ၀ယ္လိုု ့မရလွ်င္ ပဲငပိအခ်ိဳ ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္းကိုု ျကိတ္ထားပါ။)
၃။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၄။ ခရုုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၅။ ဟင္းခ်က္၀ိုုင္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၆။ ျကက္သား (သိုု ့) ၀က္သား - ၅ က်ပ္သား
၇။ အာလူး - ၁ လုုံး
၈။ ျကက္သြန္နီ - ၁ ဥ
၉။ မုုန္လာဥနီ - ၁ ဥ
၁၀။ ေကာ္မွုုန္ ့(သိုု ့) ေျပာင္းဖူးမွဳန္ ့-ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၁။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၁၂။ ေရ -240 ml
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml )

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အသား၊ အာလူး၊ ျကက္သြန္နီ၊ မုုန္လာဥနီမ်ားကိုု အတုုံးအေသးေလးေတြတုုံးထားပါ။ အသားတုုံးကိုု ဆားနည္းနည္း (ပါတယ္္ဆိုုရုုံ) ၊ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္ျဖင့္ နယ္ထားပါ။ ေကာ္မွုုန္ ့ကိုု ေရနည္းနည္းနဲ ့ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။
၂။ ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲအစိုုကိုု ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။ မာလွ်င္ အနည္းငယ္ျပဳတ္ရ်္ ေရစစ္ထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲကိုု ဆီထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္အပူေပး ၊ ဆီပူလာလွ်င္ အသားမ်ားကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ အသားမ်ားက်က္လာလွ်င္ မုုန္လာဥနီ နွင့္ အာလူးကိုုထည့္ေျကာ္ပါ။ ေရနည္းနည္းထည့္ပါ။ မုုန္လာဥနီနွင့္ အာလူးအိလာလွ်င္ ျကက္သြန္နီထည့္ေျကာ္ပါ။ ၂ မိနစ္ေလာက္ေနလွ်င္ မီးပိတ္ထားလိုုက္ပါ။
၄။ အျခားအိုုးတခုုတြင္ ဆီထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းကိုုထည့္အပူူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ပဲငပိအခ်ိဳကိုုေမြွးလာေအာင္ဆီသတ္ပါ။ သျကားနွင့္ ခရုုဆီထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္မီးဖိုုေပၚကခ်ပါ။
၅။ ဆီသတ္ထားေသာ ပဲငပိမ်ားကိုု အသားနွင့္ အသီးအနွံ့ေျကာ္ထားတဲ့အထဲထည့္ပါ။ ပဲငပိအိုုးထဲကိုု ေရ ထည့္က်င္းျပီး အသီးအနွ့ံ ့ဒယ္အိုုးထဲသိုု ့ေလာင္းထည့္ပါ။ ၄ မိနစ္ေလာက္တည္ျပီးလွွ်င္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္မွုုန္ ့အရည္မ်ားကိုု ေလာင္းထည့္ပါ။ ပြက္ျပီး ပ်စ္လာလွ်င္ အေပါ့အငံျမည္းရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၆။ ပဲေခါက္ဆြဲ စားရန္ အတြက္ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကိုု အရင္ထည့္၊ ပဲအႏွစ္ရည္မ်ားကိုု အေပၚကထည့္ျပီး နယ္ရ်္ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါသည္။ (သခြားသီးအမွ်င္ေလးမ်ားနွင့္လဲတြဲရ်္သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါသည္။)

No comments:

Post a Comment