Monday, March 6, 2017




ငါးသေလာက္ေပါင္း


ငါးသေလာက္ေပါင္းေလးစားလိုုက္ အိပ္လိုုက္နဲ ့ဇိမ္ကိုု က်ေနတာပဲ။ ငါးသေလာက္ေပါင္းနည္းထဲမွာ တခ်ိဳ ့က အိုုးထဲကိုု ျကံခံျပီးေပါင္းျကတယ္။ တခ်ိဳ ့ကအနွစ္မပါပဲေပါင္းျကတယ္။ အိစံကေတာ့ အနွစ္ေလးနဲ ့ထမင္းစားခ်င္လိုု ့အနွစ္နဲ ့ေပါင္းပါတယ္။ ခ်က္နည္းကေတာ့ လြယ္ပါတယ္။ Pressure cooker မရွိရင္ေတာ့ အခ်ိန္ အေတာ္ျကာျကာခ်က္ရပါတယ္။ အိစံ Pressure cooker ကိုု အရင္ကသုုံးေပမယ္ ့ေနာက္ပိုုင္း အိုုးအဖုုံး ပြင့္ထြက္တာေတြေျကာက္လိုု ့မသုုံးျဖစ္ေတာ့ဘူး။ ငါးသေလာက္ေပါင္းကိုု pressure cooker နဲ ့ေကာ ရိုုးရိုုးမီးဖိုုေပၚမွာေကာ slow cooker နဲ ့ေကာ ခ်က္ျကည့္တဲ့အထဲက slow cooker နဲ ့ကေတာ့ အိစံအဆင္ေျပဆုုံးပါပဲ။ တူးမွာ ကပ္မွာ မပူရပဲ ေရေလးထည့္ျပီး ပစ္ထားလိုုက္တာ တေနကုုန္ေကာပဲ။ မနက္ခ်က္ရင္ ညေနေလာက္မွစားရတယ္။ စိတ္မရွည္ရင္ေတာ့ pressure cooker နဲ ့ခ်က္ေပါ့ေနာ္။ ခ်က္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ငါးသေလာက္ငါး - ၃၀ သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္ ၃.၂ ေအာင္စ
၂။ ျမန္မာငံျပာရည္ (သိုု ့) ယုုိးဒယားငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၃။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ ၁ ဇြန္း
၅။ ဆႏြင္းမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၆။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၇။ ျကက္သြန္နီ - ၄ လုုံး
၈။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂ လုုံး
၉။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မြွာ
၁၀။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၁၁။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ငါးသေလာက္ငါးကိုု အေျကးခြံထိုုး သန္ ့စင္ျပီး အတုုံးတုုံးထားပါ။ ဂ်င္းျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ျကက္သြန္နီ ၂ လုုံးကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။ က်န္ေသာ ျကက္သြန္နီ ၂ လုုံးကိုု အကြင္းလိုုက္ထူထူလွီးထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုုလဲ အကြင္းလိုုက္ ထူထူလွီးထားပါ။
၂။ သန္ ့စင္ထားေသာ ငါးမ်ားကိုု ရွာလကာရည္၊ ငံျပာရည္၊သျကားတိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံးနာရီ၀က္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီကိုု အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္နီကိုုထည့္ေျကာ္ပါ။ ျကက္သြန္နီ နီလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴနွင့္ ဂ်င္းကိုုထည့္ဆီသတ္ပါ။ ေမြွးလာလွ်င္ဆႏြင္းနွင့္ အေရာင္တင္မွဳန္ ့ကိုုထည့္ဆီသတ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ နွပ္ထားေသာ ငါးမ်ားကိုု ထည့္လုုံးပါ။
၄။ မီးဖိုုေပၚမွာ ဒီအတိုုင္းတည္မည္ဆိုုလွ်င္ ေရကိုု ျဖည့္ျဖည့္ျပီး ငါးအရိုုးမ်ားနူးသည္အထိ အနည္းဆုုံး ၃ နာရီ၊ ၄ နာရီေလာက္တည္ရပါတယ္။ အရိုုးမ်ားနူးလာလွ်င္ အကြင္းလိုုက္လွီးထားေသာ ျကက္သြန္နီနွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုု ထည့္၊ ေနာက္ထပ္ ၁၅ မိနစ္ေလာက္တည္ျပီးလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
(သိုု ့)
Pressure cooker ျဖင့္ တည္မည္ဆိုုလွ်င္ လုုံးထားေသာ ငါးမ်ားကိုု pressure cooker ထဲထည့္ ေရကိုု ငါးျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး အနည္းဆုုံး နာရီ ၀က္ခန့္ တည္ပါ။ နာရီ ၀က္တည္ျပီးလွ်င္ အရိုုးနူးမနူးျကည့္ပါ။ မနူးေသးလွ်င္ ေရထပ္ျဖည့္ျပီး ေနာက္ထပ္ နာရီ၀က္ခန္ ့ထပ္တည္ပါ။ တနာရီေလာက္တည္လွ်င္ ေတာ့အရိုုးပါနူးပါတယ္။ တည္ျပီးလွ်င္ အကြင္းလိုုက္လွီးထားေသာ ျကက္သြန္နီ နွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုုထည့္ျပီး မီးဖိုုေပၚမွာ အဖုုံးမဖုုံးပဲ ၁၅ မိနစ္ေလာက္တည္ပါ။ ျပီးလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
(သိုု ့)
slow cooker နဲ ့တည္လွ်င္ အခ်ိန္ကေတာ့ အျကာဆုုံးပါ။ ဒါမယ့္ ပစ္ထားလိုု ့ရလိုု အိစံေတာ့ ဒီနည္းကိုုသုုံးပါတယ္။ slow cooker ထဲကိုု လုုံးထားတဲ့ ငါးေတြထဲ ေရကိုု ငါးျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး တည္ပါ။ ၃ နာရီေလာက္ျကာရင္ ေရခမ္းမခမ္းျကည့္ျပီး ေရခမ္းရင္ ေရထပ္ထည့္ျပီး ထပ္တည္ပါ။ အိစံေတာ့ အနည္းဆုုံး ၈ နာရီေလာက္တည္ပါတယ္။ဆီလည္ေရလည္ကိုု ငါးရဲ ့တ၀က္ေလာက္ပဲက်န္ေတာ့ရင္ အကြင္းလိုုက္လွီးထားေသာ ျကက္သြန္နီနွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြထည့္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ဆက္တည္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment