Sunday, March 5, 2017


ျကက္သည္းျကက္ျမစ္ဟင္း


ျမန္မာပါးစပ္နဲ ့အျကိုုက္ေတြ ့ေစမည့္ ျကက္သည္းျကက္ျမစ္ဟင္းေမြွးေမြွေလးခ်က္နည္းပါ။ အိစံငယ္ငယ္ကေတာ့ျကက္သည္းကိုု အရမ္းျကိုုက္ေပမယ့္ ျကိီးလာေတာ့ ျကက္ျမစ္ကိုု ပိုုျကိုုက္တယ္။ တကယ္ကေတာ့ ျကက္သည္းက က်န္းမာေရးနဲ ့မညီညြတ္ဖူးဆိုုလိုု ့သိပ္မစားျဖစ္ေတာ့တာပါ။ တခါတေလျကံဳရင္စားပါေသးတယ္။ ျကိုုက္ရင္ေတာ့ စားလိုု ့ေကာင္းတယ္ေနာ္။ ဒီဟင္းေလးကလဲ ျမန္မာဟင္းအခ်က္ေကာင္းတဲ ့အန္တီျကီး သင္ေပးတဲ ့နည္းနဲ ့ခ်က္ထားတာပါ။ ျကက္သည္းျကက္ျမစ္ျကိုုက္သူမ်ား ခ်က္စားရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သည္းျကက္ျမစ္ - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ျကက္သြန္နီ - ၂ လုုံး
၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၄ မြွာ
၄။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၅။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၆။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း(အစပ္ျကိုုက္မွထည့္ပါ။)
၈။ သစ္ခ်ပိုုးေခါက္ - ၁ ခုု
၉။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ - ၁၀ ရြက္
၁၀။ ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၁၁။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၂။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ျကက္သြန္နီကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂။ ျကက္သည္းျကက္ျမစ္ကိုု သန္ ့စင္ျပီး ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ မွအရည္ညွစ္ထည့္၊ ျပီးရင္ အဖတ္မ်ားလဲထည့္၊ ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန့္ ၊ ငရုုတ္သီးမွုုန့္၊ငံျပာရည္၊ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့ တိုု ့ကိုုထည့္နယ္ရ်္ နွပ္ထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္နီကိုုထည့္ရ်္ ေျကာ္ပါ။
၄။ ျကက္သြန္နီမ်ား ႏြမ္းလာလွ်င္ ျကက္ျမစ္မ်ားကိုု ထည့္လုုံးပါ။ သစ္ခ်ပိုုးေခါက္ထည့္ပါ။ ေရထည့္ျပီး ျကက္ျမစ္မ်ား နူးလာသည္အထိတည္ပါ။
၅။ ျကက္ျမစ္မ်ား ႏူးလာျပီး ေရအနည္းငယ္က်န္ခ်ိန္ျကမွ ျကက္သည္းမ်ားကိုုထည့္၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကိုုထည့္ရ်္ ဆီျပန္လာသည္အထိတည္ပါ။ (ျကက္သည္းမ်ားကိုုထည့္ျပီးလွ်င္ ေမြွတာကိုု အသာေလးေမြွပါ။)
၆။ ဆီျပန္လာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ရ်္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment