Monday, March 6, 2017


ကဏန္းခ်ဥ္စပ္


ကဏန္းကိုုအမ်ိဳးမ်ိဳးခ်က္စားတဲ့အထဲက နာမည္ျကီးျပီးလူျကိုုက္မ်ားတဲ့ ကဏန္းခ်ဥ္စပ္ဟင္းေလးပါ။ ကဏန္းအသားထဲကိုု စိမ့္၀င္ေနတဲ့အရသာက အရမ္းေကာင္းသလိုု ခ်ဥ္စပ္အနွစ္ေလးကိုု ထမင္းနဲ ့နယ္စားရင္လဲ အရမ္းကိုု အရသာရိွလွပါတယ္။ အိစံကေတာ့ အရင္တခါ ကဏန္းမဆလာခ်က္ေရးတုုန္းကေျပာသလိုုပါပဲ။ အရွင္ကိုုေတာ့ ဘယ္ေတာ့မွမခ်က္ေတာ့။ အေသကိုု အနံ ့ေမြွးျကည့္ျပီး၀ယ္တယ္။ ဒါမွမဟုုတ္ ဆိုုင္ေတြမွာ ျပဳတ္ျပီးသားေတြေရာင္းတာ၀ယ္ပါတယ္။ အရသာ အလြန္ရွိလွတဲ့ ကဏန္းခ်ဥ္စပ္ဟင္းကိုု ခ်က္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ကဏန္း - ၁ ေကာင္ (၃၀ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္ေက်ာ္ေက်ာ္)
၂။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၁ ဥ
၃။ ျကက္သြန္နီ - ၁ ဥ 
၄။ ငရုုတ္သီးစိမ္း အနီေရာင္ - ၇ ေတာင့္
၅။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္
၆။ နံနံပင္ (သိုု ့) ရွမ္းနံနံ - ၇ ပင္
၇။ ပဲငံျပာရည္ အျကည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
၈။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၉။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၁၀။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ ဇြန္း
၁၁။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ပဳလုုပ္နည္း
၁။ ကဏန္းကိုုေပါင္းမည္ဆိုုလွ်င္ ကဏန္းရဲ ့ကိုုယ္ေပၚကိုု အကြင္းလိုုက္လွီးထားေသာ ဂ်င္းတျပားတင္ျပီးေပါင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ ကဏန္းကိုုအေအးခံျပီး သန္ ့စင္ပါ။ 
၂။ ကဏန္းကိုု သန္ ့စင္ရာမွာ ကဏန္းရဲ ့အေပၚအခြံမာကိုုခြာပါ။ အခြံမွာတြင္ကပ္ေနေသာအရာမ်ားကိုု ဒီအတိုုင္းထားပါ။ ကဏန္းအတြင္းသားမွာကပ္ေနတဲ့ ေလအိပ္လိုု အရာမ်ားကိုုဖယ္ထုုတ္ရ်္ သန္ ့စင္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ကဏန္းလက္မမ်ားကိုု တူျဖင့္ အနည္းငယ္ထုုထားပါ။ ကဏန္းရဲ ့အလယ္ကိုုယ္ပိုုင္းကိုု ေလးပိုုင္းပိုုင္းပါ။ 
၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ျကက္သြန္နီ၊ ငရုုတ္သီးစိမ္းအနီေရာင္တိုု ့ကိုုညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ နံနံပင္ (သိုု ့) ရွမ္းနံနံကိုု တလက္မအရြယ္ေလာက္လွီးထားပါ။ 
၄။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီထည့္၊ အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္နီ၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုုတ္သီးစိမ္းအနီေရာင္တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ေမြွးလာလွ်င္ အေရာင္တင္မွဳန္ ့ကိုုထည့္ပါ။ ေရထည့္၊ ပဲငံျပာရည္အျကည္၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့၊ ရွာလကာရည္တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ပြက္လာေအာင္တည္ပါ။
၅။ ပြက္လာလွ်င္ ကဏန္းမ်ားကိုုထည့္ပါ။ ေရကိုု ကဏန္းကိုုယ္ရဲ ့တ ၀က္ေလာက္ဖုုံးသြားေအာင္ထည့္ျပီး အဖုုံးအုုပ္ရ်္ တည္ပါ။
၆။ ဆီလည္ေရလည္ျဖစ္လာလွ်င္ အေပါ့အငံျမည္းရ်္ ငရုုတ္သီးစိမ္းနွင့္ နံနံပင္ (သိုု ့) ရွမ္းနံနံအုုပ္ရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၇။ အနံ ့ေမြွးေမြွးနဲ ့အရသာအလြန္ရွိေသာ ကဏန္းခ်ဥ္စပ္ဟင္းကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment