Monday, March 6, 2017



ကာဇံဟင္း (၁၀ ပြဲစာ)


ျကာဇံဟင္းကေတာ့ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားျကိုုက္ျပီး ပြဲေတြမွာ ေကြ်းတာမ်ားတဲ့ တခုုလဲျဖစ္ပါတယ္။ အိစံအခုုခ်က္တဲ ့နည္းကေတာ့ အိမ္ခ်က္ေလးပါ။ အသားမ်ားမ်ားနဲ ့ကိုုယ့္အိမ္မွာကိုုယ္ခ်က္စားလိုု ့ေကာင္းတဲ့နည္းေလးပါ။ ခ်က္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား - ၅၀ သား ( အသား ၂၅ က်ပ္သား + အ႐ိုး ၂၅ က်ပ္သား)
၂။ ျကာဇံ - ၅ က်ပ္သား (သို႔) ၇ က်ပ္ခြဲသား
၃။ ငုုံးဥ - အလုုံး ၂၀
၄။ ငါးဖယ္ - ၁၅ က်ပ္သား
၅။ ျကြက္နားရြက္မွိဳ - လက္တဆုုပ္စာ
၆။ ပန္းေျခာက္ (lily flower) - လက္တဆုုပ္စာ
၇။ ပဲျပားေျခာက္အလိပ္ - ၃ ေခ်ာင္း (သိုု ့) ၄ ေခ်ာင္း
၈။ ဂ်င္း - ၃ ျပား
၉။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မြွာ
၁၀။ ျကက္သြန္နီ - ၅ ဥ
၁၁။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၁၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၁၃။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၄။ ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၁၅။ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၆။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့-ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၇။ ငရုုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကာဇံဟင္း ျပဳလုုပ္မည့္အိုုးကိုု ၈ လီတာေလာက္ဆံ့တဲ ့အိုုးကိုုသုုံးပါ။ ျကက္သားကိုု သန္ ့စင္ျပီး အတုုံးျကီးျကီးတုုံးထားပါ။ ျကာဇံ၊ ျကြက္နားရြက္၊ ပန္းေျခာက္ နွင့္ ပဲျပားေျခာက္တိုု ့ကိုု သပ္သပ္စီ ေရစိမ္ထားပါ။ ငံုုးဥကိုု ျပဳတ္ျပီး အခြံခြာထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားပါ။ ျကက္သြန္နီကိုု ခပ္ျကမ္းျကမ္းအတုုံးေလးေတြလွီးထားပါ။
၂။ အိုုးထဲကိုု ေရ ၃ လီတာေလာက္ထည့္ရ်္ ပြက္ေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ဂ်င္း ၃ျပား၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္နွင့္ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ တ၀က္ကိုု ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ျကက္သားကိုု ထည့္ရ်္ ျပဳတ္ပါ။ ျကက္သားအရင့္အနုုေပၚမူတည္ျပီး မိနစ္ ၂၀ မွ နာရီ ၀က္ခန့္ ျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ျကက္သားနွင့္ ဂ်င္းဖတ္မ်ားကိုု ျပန္ဆယ္ပါ။ ဂ်င္းဖတ္မ်ားကိုု လြွင့္ပစ္လိုုက္ပါ။ ျကက္သားကိုု အသားမ်ားကိုု ခပ္ျကီးျကီးမြွာပါ။ အရိုုးမ်ားကိုု အိုုးထဲျပန္ ထည့္ျပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ေရထပ္ျဖည့္ရ်္တည္ထားပါ။
၃။ ျကြက္နားရြက္မွိဳ၊ ပန္းေျခာက္နွင့္ ပဲျပားေျခာက္မ်ားကိုု ေရစစ္ထားပါ။ ပန္းေျခာက္မ်ားကိုု အထုုံးေလးမ်ားလုုပ္ပါ။ (အိစံကေတာ့ အထုုံးေလးေတြမလုုပ္ပါဘူး။) ျကြက္နားရြက္မွိဳ နွင့္ ပဲျပားေျခာက္မ်ားကိုု ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ အရြယ္လွီးထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီထည့္အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္နီ၊ က်န္ေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ တ၀က္တိုု ့ကိုု ထည့္ဆီသတ္ပါ။ အနည္းငယ္နြမ္းလာလွ်င္ ငရုုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့နွင့္ အေ၇ာင္တင္မွဳန္ ့တိုု ့ကိုု ထည့္ရ်္ ေမြွပါ။ ျပီးလွွ်င္ ျကက္သားထည့္ရ်္ လုုံးပါ။ ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ၊ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း တိုု ့ကိုု ထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ျကြက္နားရြက္မွိဳ၊ ပန္းေျခာက္၊ ပဲျပားေျခာက္တိုု ့ကိုု ထည့္ရ်္ လုုံးပါ။ ၅မိနစ္ေလာက္ ေမြွျပီးလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၅။ ျကက္ျပဳတ္ရည္အိုုးထဲက အရိုုးမ်ားကိုု ျကာဇံဟင္းထဲမထည့္ခ်င္လွ်င္ ဆယ္ျပီးပစ္လုုိက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ဒယ္အိုုးထဲက အရာမ်ားကိုု ျကက္ျပဳတ္ရည္အိုုးထဲကိုု ထည့္၊ ငံုုးဥကိုုလဲထည့္လိုုက္ပါ။ ေရေနာက္ထပ္ ၂ လီတာေလာက္ ထပ္ထည့္ပါ။ ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းကိုု ထည့္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ငါးဖယ္မ်ားကိုု အလုုံးေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္္ထည့္ျပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ဆက္တည္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အေပါ့အငံျမည္းျပီး ေရစိမ္ထားေသာ ျကာဇံမ်ားကိုု ထည့္ အဖုုံးအုုပ္ရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ ပူပူေလးစားခ်င္လွ်င္ မီးေအးေအးေလးနဲ ့ဆက္တည္ထားပါ။
၆။ အရသာရွိရွိ အိမ္ခ်က္ ျကာဇံဟင္းကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment