Sunday, March 5, 2017



ျကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္


ျကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္ကေတာ့ အိစံအရမ္းျကိုုက္တဲ့အစာေတြထဲကတခုုပါပဲ။ ျကက္ေျခေထာက္ကိုုက္ရတာလဲ ဘယ္လိုုအရသာရွိမွန္းကိုုမသိဘူး။ ဟင္းရည္ေလးကလဲေမြွးေမြွးေလးနဲ ့ေသာက္လိုု ့ေကာင္းမွေကာင္း။ ဒီလိုုမ်ိဳး အနံ ့ေမြွးေမြွး ေသာက္လိုု ့ေကာင္းျပီး စားလိုု ့လဲေကာင္းတဲ ့ျကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္ကိုု လုုပ္စားရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္ေျခေထာက္ - ၅၀ သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၂။ နံနတ္ပြင့္ - ၂ ခုု
၃။ နံနံပင္အရိုုး - ၁၀ ခုု
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မွြာ
၅။ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ ရွာလကာရည္ (vinegar) - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၁။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၁၂။ ငရုုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
၁၃။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္ျမိတ္ - အနည္းငယ္
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဂ်င္းကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ဓါးျပားရိုုက္ထားပါ။
၂။ အိုုးျကီးျကီးတခုုထဲကိုု ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆူလာေအာင္တည္ထားပါ။
၃။ ေရေႏြးအိုုး တည္ထားတုုံးမွာ ျကက္ေျခေထာက္ရဲ ့ေျခသည္းမ်ားကိုု ကပ္ေက်းျဖင့္ ညွပ္ရ်္ သန္ ့စင္ထားပါ။
၄။ ေရေႏြးအိုုးပြက္လာလွ်င္ ရွာလကာရည္ႏွင့္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ဂ်င္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ၅ မိနစ္ခန္ ့တည္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ သန္ ့စင္ထားေသာ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု အိုုးထဲထည့္ရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု အိုုးထဲတြင္ ၁၀ မိနစ္ခန္ ့ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ ျပန္ေဆးပါ။ (တခ်ိဳ ့ျကက္ေျခေထာက္ေတြက အနံ ့နံတတ္လိုု ့မနံေအာင္လုုပ္တာပါ။)
၅။ ဟင္းရည္လုုပ္မည့္အိုုးထဲကိုု ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ ဓါးျပားရိုုက္ထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ နံနတ္ပြင့္၊ နံနံပင္အရိုုးတိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ၅ မိနစ္ေလာက္ေနလွ်င္ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ဆား၊ ျကက္သားမွဳန္ ့၊ သျကား၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ျကက္ေျခေထာက္မ်ား နူးအိလာသည္အထိတည္ပါ။ ေရေလ်ာ့သြားလွ်င္ ထပ္ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။(၁ နာရီမွ ၂ နာရီေလာက္ထိျကာတတ္ပါတယ္။)
၆။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ား နူးအိလာလွ်င္ ခရုုဆီကိုုထည့္၇်္ အသာေလးေမြွပါ။ အေပါ့အငံျမည္း၇်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၇။ ျကက္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳတ္ကိုု ငရုုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့ႏွင့္ ျကက္သြန္ျမိတ္ေလးျဖဴးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment