Monday, March 6, 2017


တရုုတ္ ေခါက္ဆြဲေျကာ္


တရုုတ္ေခါက္ဆြဲေျကာ္နည္းေမးထားတဲ့ သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူေတြအတြက္ပါေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။
တရုုတ္ေခါက္ဆြဲေျကာ္နည္းကိုု နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေျကာ္တဲ့ အထဲက အိစံရဲ ့ေျကာ္နည္းကေတာ့ ျမန္မာျပည္က ဆိုုင္ေတြလိုု အရသာအီအီေလးနဲ ့စိုုစိုုေလးေျကာ္တဲ့နည္းပါ။ ေခါက္ဆြဲေျကာ္စိုုစိုုေလးျဖစ္ဖိုု ့အတြက္ဆိုုရင္ ျကက္ျပဳတ္ရည္ေလးကိုု သုုံးရင္ ပိုုအဆင္ေျပပါတယ္။ ျကက္ျပဳတ္ရည္ အလြယ္တကူမရွိလွ်င္ ေရကိုုသုုံးရင္လဲရပါတယ္။ တရုုတ္ေခါက္ဆြဲေျကာ္ေလးေျကာ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲဖတ္ - ၁ ေပါင္ (သိုု ့) ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သား - ၁ ေပါင္ (သိုု ့) ၂၅ က်ပ္သား
၃။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီထုုပ္ - တရုုတ္ထမင္းစားပန္းကန္လုုံး ၃ လုုံးစာ
၄။ အေခ်ာင္းလိုုက္လွီးထားေသာ မုုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
၅။ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၆။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၉။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
၁၀။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၉ ဇြန္း
၁၁။ ျကက္ျပဳတ္ရည္ (သိုု ့) ေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၁၂။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မြွာ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အသားကိုု အေခ်ာင္းလိုုက္ကေလးေတြ လွီးျပီး ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ခရုုဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ ခဏ နွပ္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ ကိုုေတာက္ေတာက္ဆင္းထားပါ။
၂။ ေခါက္ဆြဲကိုု အစိုုအသုံးျပဳလွ်င္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူတဲ့ထဲကိုု ခ်က္ခ်င္းထည့္ျပီး ဆယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ ျပန္ေဆးျပီး ေရစစ္ပါ။ ေရစစ္ထားတုုံးမွာ ေခါက္ဆြဲကိုု ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ျဖင့္ နယ္ရ်္ ဖြထားပါ။
၃။ ေရစစ္ျပီးေသာ ေခါက္ဆြဲကိုု ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ခရုုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု ့ျဖင့္နယ္ထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္းထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ဆီသတ္ပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ အနံ ့ေမြွးလာလွ်င္ အသားကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ အသားမ်ားက်က္ျပီး အသားမွအရည္မ်ားမထြက္ခင္ ေခါက္ဆြဲကိုုထည့္ေျကာ္ပါ။ ျကက္ျပဳတ္ရည္ (သိုု ့) ေရ ထမင္းစားဇါန္း ၄ ဇြန္းကိုုထည့္ရ်္ ေျကာ္ပါ။
၅။ ထိုု ့ေနာက္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီထုုပ္နွင့္ မုုန္လာဥနီကိုုထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ သျကားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ေျကာ္ပါ။
၆။ အသီးအနွံမ်ားႏြမ္းလာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ခါနွီးတြင္ က်န္ေသာ ျကက္ျပဳတ္ရည္ (သိုု ့) ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းကိုု ထည့္ရ်္ သမေအာင္ ေမြွျပီ းမီးဖုုိေပၚမွခ်ပါ။
၇။ အရသာ ေကာင္းေကာင္း အနံ ့ေမြွးေမြွးနွင့္ ေခါက္ဆြဲေျကာ္ စုုိစိုုေလးကိုု သုုံးေဆာင္နိုု္င္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment