Monday, March 6, 2017


ျကာဇံေျကာ္


ျကာဇံေျကာ္နည္းေမးထားတဲ့သူမ်ားေပမယ့္ မအားတာတေျကာင္း အျခား အိမ္ကလူေတြစားခ်င္တာခ်က္ေနတာတေျကာင္းေျကာင့္အခုုမွပဲေရးျဖစ္ေတာ့တယ္။
ျကာဇံေျကာ္ကေတာ့ လူျကိုုက္မ်ားတဲ ့အစားအစာတမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အိစံတိုု ့အိမ္မွာေတာ့ အေဒၚကပြဲလုုပ္တိုုင္း အျမဲေျကာ္ေျကာ္ေပးေလ့ရွိပါတယ္။ အိမ္မွာကေတာ့ မနက္ျဖန္မနက္ ျကာဇံေျကာ္မယ္ဆိုုရင္ ေရွ ့တရက္ကတည္းက ျကာဇံ အစီးလိုုက္ကိုု ေရကန္ထဲ ပစ္ထည့္ထားတယ္။ မနက္က်မွ အဲ့အစီးလိုုက္ကိုု ဆယ္ျပီး ေျကာ္တာေပါ့ေနာ္။ ေရကန္က ဟင္းခ်က္ဖိုု ့အတြက္ ေရအသန္ ့ေလွာင္တဲ့ကန္ထဲထားတာေနာ္။ :) အိစံတိုု ့အိမ္မွာ ေျကာ္ေနက် ပါ၀င္ပစၥည္းနည္းနည္းနဲ ့စားလိုု ့ေကာင္းတဲ ့နည္းေလးေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္ျကာဇံ - ၁ ေပါင္ (သိုု ့) ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ျကက္သား (သိုု ့) ၀က္သား - ၁ ေပါင္ (သိုု ့) ၂၅ က်ပ္သား
၃။ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၄။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
၆။ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၇။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၈။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီထုုပ္ - တရုုတ္ထမင္းစားပန္းကန္လုုံး ၃ လုုံးစာ
၉။ အေခ်ာင္းေလးေတြလွီးထားေသာ မုုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္
၁၀။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မြွာ

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဆန္ျကာဇံကိုု တညေရစိမ္ထားပါ။ ေျကာ္ခါနီးတြင္ ေရစစ္ထားပါ။ ေရစစ္ထားေသာ ဆန္ျကာဇံကိုု ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ ခရုုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း တိုု ့ျဖင့္ နယ္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ ၃ မွြာကိုု ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားပါ။
၂။ ျကက္သား (သိုု ့) ၀က္သားကိုု ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ခရုုဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္ တုုိ ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ ခဏ နွပ္ထားပါ။
၃။ ေျကာ္မည့္ ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းကိုု ထည့္၊ ဆီပူလာလွ်င္ ျကာဇံကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ ျကာဇံ အမ်ိဳးအစားအေပၚမူတည္ရ်္ ေရကိုု နည္းနည္းခ်င္းဆီထည့္ျပီး လိုုခ်င္ေသာ အေပ်ာ့အမာရေအာင္ေျကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေျကာ္ထားေသာ ျကာဇံကိုု မီးဖိုုေပၚမွခ်ရ်္ ဇလုုံတခုုထဲထည့္ထားပါ။
၄။ ျကာဇံေျကာ္ထားေသာ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း ထည့္အပူေပး၊ ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္ပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴအနံ ့ေမြွးလာလွ်င္ နွပ္ထားေသာ အသားမ်ားကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ အသားမွ အရည္မ်ားထြက္လာျပီး ထိုုအရည္မ်ားေျခာက္သြားသည္အထိေျကာ္ပါ။
၅။ အရည္မ်ားေျခာက္သြားလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ေဂၚဖီထုုပ္နွင့္ မုုန္လာဥနီကိုုထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု ့ကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။
၆။ အသီးအႏွံ မ်ား အနည္းငယ္ႏြမ္းလာလွ်င္ ေျကာ္ထားေသာ ျကာဇံကိုု ထည့္ရ်္ သမသြားေအာင္လုုပ္ျပီး မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၇။ အရသာရွိရွိျကာဇံေျကာ္ကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

အခ်ဥ္ရည္အတြက္ - ငရုုတ္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္ဆီထမင္းမွာပါတဲ့ ယိုုးဒယားအခ်ိဳေဆာ့ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ေညာင္ေစးက်ေအာင္က်ိဳထားေသာ ထန္းလ်က္ရည္ (သိုု ့) Hoisin sauce လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ၊ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ ၂ တက္၊ ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းတိုု ့ကိုု သမေအာင္လုုပ္ရ်္ ျကာဇံေျကာ္နွင့္ တြဲစားရန္ ေဆာ့ကိုု ျပဳလုုပ္ပါ။

No comments:

Post a Comment