Monday, March 6, 2017




ျကြက္နားရြက္မွိဳ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ


အခုုတင္တဲ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလုုပ္နည္းကိုု တင္သင့္မတင္သင့္စဥ္းစားလိုုက္ေသးတယ္။ တခ်ိဳ ့ကရွမ္းေခါက္ဆြဲလုုပ္နည္းကဘာျကီးလဲတိုု ့ဘာတိုု ့လာလာေျပာျကလိုု ့ေလ။ အခုုနည္းေလးကေတာ့ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား မစားဖူးေလာက္ဘူးေပါ့ေနာ္။ အိစံဆိုု ဒီအသက္အရြယ္ေရာက္မွ မိုုးကုုတ္က အန္တီက ခ်က္ေကြ်းလိုု ့စားဖူးတာ။ ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းတယ္။ ျကြက္နားရြက္မွိဳေလးက ကိုုက္လိုုက္ရင္ထုုတ္ထုုတ္ေလးနဲ့ အရသာအရမ္းကိုုရွိပါတယ္။ က်န္တာေတြကေတာ့ အျခားရွမ္းေခါက္ဆြဲလုုပ္နည္းေတြနဲ ့တူပါတယ္။ ဟင္းအနွစ္မွာ အသားရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမ်ားရယ္၊ ျကြက္နားရြက္မွိဳေျခာက္ေလးနဲ ့ျပဳလုုပ္ထားတာပါ။ လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။ 


ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား( ၅ ပြဲမွ ၇ပြဲစာအတြက္)
၁။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္- ၅၀ က်ပ္သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၂။ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ အသား - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၃။ ဟင္းရည္အတြက္ ျကက္ရိုး
၄။ ျကြက္နားရြက္မွိဳေျခာက္ - လက္တဆုုပ္စာ
၅။ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
၆။ ငရုတ္သီးအျကမ္းမွုုန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
၇။ နံနံပင္ (ပါးပါးလွီး)
၈။ ျကက္သြန္မိတ္ (ပါးပါးလွီး)
၉။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၄ မြွာ (ေတာက္ေတာက္ဆင္း)
၁၀။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၅၀ က်ပ္သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၁၁။ သျကား (သို ့) ဟင္းခ်ဳိမွဳန္ ့
၁၂။ င၇ဳတ္ေကာင္း
၁၃။ ေျမပဲေထာင္း
၁၄။ နွမ္းေလွာ္
၁၅။ ျကာညို ့(ပဲငံျပာရည္အပ်စ္)
၁၆။ ပဲငံျပာရည္
၁၇။ နာနတ္ပြင့္ (ပါေကာ) - ၄ ခု
၁၈။ အမည္းေရာင္ဖာလာေစ့ေျခာက္(ေရွာက္ေကာ) - ၄ ခု
၁၉။ ဆီ
၂၀။ ပဲငပိအစပ္

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အရင္ဆုုံး ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ေမြွးေမြွးေလးခ်က္ရေအာင္ေနာ္။ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္အတြက္ နံနတ္ပြင့္(ပါေကာ) ၃ ခုု နွင့္ တရုုတ္အမဲေရာင္ ဖာလာေစ့ေျခာက္ (ေရွာက္ေကာ) ၃ခုု တိုု ့ကိုု ကြဲသြားေအာင္ အနည္းငယ္ထုုထားပါ။ ျပီးလွ်င္ အပူခံတဲ့ပန္းကန္တခုုထဲမွာ ငရုုတ္သီးအျကမ္းမွဳန္ ့၊ထုုထားေသာ ပါေကာ နွင့္ ေရွာက္ေကာတိုု ့ကိုုထည့္ထားပါ။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲမွာ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္းကိုုထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီအရမ္းပူလာလွ်င္ ငရုုတ္သီးအျကမ္းမွဳန္ ့နွင့္ ေရွာက္ေကာပါေကာ ထည့္ထားေသာ ပန္းကန္ထဲကိုု ေလာင္းခ်လိုုက္ျပီး ငရုုတ္သီးဆီခ်က္လုုပ္ပါ။
၂။ ျကြက္နားရြက္ေျခာက္ကိုု ေရစိမ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုုျပဳတ္ထားပါ။ ျပဳတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုု အခြံခြာရ်္ေတာက္ေတာက္ဆင္းပါ။ ေရစိမ္ထားေသာ ျကြက္နားရြက္မွိဳမ်ားကိုု ေရစစ္ သန္ ့စင္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္းကိုုထည့္ျပီးအပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ဆီသတ္ပါ။ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ရ်္လုုံးပါ။ အသား နွင့္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကြက္နားရြက္မွိဳမ်ားကိုုထည့္လုုံးပါ။ နာနတ္ပြင့္ ၁ခု၊ အမည္းေရာင္ဖာလာေစ့ေျခာက္ ၁ခု၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ၊ နွမ္းဆီ ၂စက္ ၃စက္၊ ျကာ္ညိဳ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတို ့ျဖင့္ ျကက္သားကို ေရျမဳပ္ေအာင္ ေရထည့္ျပီး ပြက္ရင္ ၁၅ မိနစ္ေလာက္တည္ထားပါ။ (နာနတ္ပြင့္ေျခာက္နွင့္ အမည္းေရာင္ဖာလာေစ့ေျခာက္ကို အ၀တ္စပါးပါးတခုနဲ ့ထုတ္ျပီးအိုးထဲထည့္ရင္ အသားစားရင္းနဲ ့စားမိမွာမစိုးရိမ္ရပါ။)
၃။ ဟင္းရည္ အတြက္ ျကက္ရိုးကို ဆား၊ သျကား (သို ့) ဟင္းခ်ိဳ မွဳန္ ့၊ ျကက္သြန္ျဖဴ တို ့နဲ ့တည္ထားပါ။

ရွမ္းေခါက္ဆြဲ တပြဲစာအတြက္
ေရေႏြးထဲ ခဏထည့္ျပဳတ္ထားေသာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္
၁။ ပဲငံျပာရည္- ထမင္းစားဇြန္း တ ၀က္
၂။ ေျမပဲေထာင္း- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၃။ နွမ္းေလွာ္- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခဲြ
၅။ ငရုတ္သီးဆီခ်က္- ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ ငရုတ္ေကာင္းနည္းနည္း (တခ်ိဳ ့မထည့္ပါဘူး)
၇။ သျကား (သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၈။ ျကာညို ့(ပဲငံျပာရည္အပ်စ္)နည္းနည္း
၉။ ပဲငပိအစပ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပုုံတပုုံ (သိုု ့) ေလးပုုံတပုုံ
၁၀။ အသားနွင့္ ျကြက္နားရြက္မွိဳမ်ားကို အနွစ္ပါပါေအာင္ ဟင္းခ်က္တဲ ့ဇြန္ းနဲ ့၁ ဇြန္း (ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း မဟုတ္ပါ...ေဇာက္နည္းနည္းပဲနက္တဲ ့ဟင္းခ်က္တဲ ့ဇြန္း)
၁၀။ ျကက္သြန္ျမိတ္
၁၁။ နံနံပင္
အထက္ပါပစၥည္းမ်ားထည့္ နယ္လိုက္ရင္စားလို ့ရပါျပီ။ ဟင္းရည္ကို ျကက္သြန္ျမိတ္နွင့္ ငရုတ္ေကာင္းေလးထည့္ပါ။

No comments:

Post a Comment