Monday, March 6, 2017



ေရြွျကည္ဆႏြင္းမကင္း


ေရြွျကည္ဆႏြင္းမကင္းေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူေတြအတြက္ပါေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။
ေရြွျကည္ဆႏြင္းမကင္းကေတာ့ အိစံအမ်ိဳးသား အျကိုုက္ေပါ့ေနာ္။ အိစံကေတာ့ ငွက္ေပ်ာ္သီးဆႏြင္းမကင္းပိုုျကိုုက္ပါတယ္။ ေရြွျကည္ဆႏြင္းမကင္းကိုု နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ ့စမ္းျကည့္တဲ ့အထဲက အခုုေနာက္ဆုုံးနည္းက်မွပဲ စိတ္တိုုင္းက်ေတာ့ တယ္။ ဒါေတာင္မွ ပုုံထဲက ေရြွျကည္ကိုုမေလွာ္ထားပါဘူး။ ေလွာ္တဲ့နည္းကပိုုေမြွးလိုု ့ေရးေတာ့ေလွာ္တဲ့နည္းကိုုေရးေပးလုုိက္ပါတယ္။ အခုုနည္းက အဖြားအေမြေပါ့ေနာ္။ အိမ္မွာက ပြဲေတြလုုပ္ရင္ အဖြားက အျမဲဆႏြင္းမကင္းမပါမျပီးဘူး။ ငယ္ငယ္ထဲက အဖြားလုုပ္တာ လုုိက္ျကည့္ေပမယ့္ နည္းမသိခဲ့ပါဘူး။ အဖြားနည္းကိုု ရထားတဲ့ ဦးေလးျကီးတေယာက္က ျပန္ေျပာျပလိုု ့အခုုမွ ျပန္သိရတာပါ။ အဖြားက ဆႏြင္းမကင္း မထိုုးခင္မွာ အရင္နွပ္ထားတာပါ။ ျပီးမွဆႏြင္းမကင္းကိုုထိုုးပါတယ္။ စားလိုု ့ေကာင္းတယ္ ေမြွးတယ္။ နွပ္ထားတဲ့ အတြက္ ေရြွျကည္ေတြက တခုုနဲ ့တခုုစီးကပ္ကပ္မေနပဲစားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (ဘန္းအေသး ၁ ဘန္းစာအတြက္)
၁။ ေရြွျကည္ - ၂ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၃၂ ဇြန္း
၂။ အုုန္းနိုု ့- ၈၀၀ ml
၃။ ျကက္ဥ - ၅ လုုံး
၄။ သျကား - ၂ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၃၂ ဇြန္း
၅။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၆။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၇။ ေထာပတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
၈။ ဘိန္းေစ့
၉။ စပ်စ္သီးေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (မျကိုုက္ရင္မထည့္ပါနဲ ့)
( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေရြွျကည္ကိုု ဒယ္အိုုးတခုုထဲထည့္ျပီး ေမြွးျပီး အနည္းငယ္ ညိုုလာေအာင္ေလွာ္ပါ။ (အရမ္းျကီးညိုုရင္ တူးနံ ့နံလိုု ့စျပီး ညိုုလာတာနဲ ့မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။) ျပီးလွ်င္ အေအးခံထားပါ။
၂။ ဇလုုံတခုုထဲတြင္ ျကက္ဥ ၅ လုုံးကိုု ခေလာက္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ေရြွျကည္၊ သျကား၊ဆား ႏွင့္ အုုန္းနိုု ့တုုိ ့ကိုုထည့္ရ်္ သမသြားေအာင္ေမြွျပီး ၃ နာရီခန္ ့နွပ္ထားပါ။ (နွပ္ထားျခင္းအားျဖင့္ ဆႏြင္းမကင္း စီးကပ္ကပ္ မျဖစ္ေနပဲ စားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။)
၃။ ဆႏြင္းမကင္းထိုုးရန္အတြက္ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဆီ နွင့္ ေထာပတ္ ၈ ဇြန္းကိုုထည့္၊ နွပ္ထားေသာ အရာမ်ားကိုုထည့္ျပီး အရည္ခမ္းရ်္ ဆီျပန္လာသည္အထိ ေမွြပါ။ ဆီျပန္လာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ (ဆီျပန္လာတယ္ဆိုုတာ အိုုးရဲ ့ပတ္ပတ္လည္မွာ ဆႏြင္းမကင္းအနွစ္ေတြမကပ္ေနပဲ ဆီမ်ားထြက္လာတာပါ။ အဲ့လိုုဆီထြက္လာတာနဲ ့ခ်က္ခ်င္းမီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ ေနာက္မိုု ့ဆႏြင္းမကင္း အရမ္းဖြယ္သြားမွာဆိုုးလိုု ့ပါ။)
၄။ မီးဖုုိေပၚမွခ်ျပီး စပ်စ္သီးေျခာက္မ်ားထည့္ရ်္သမေအာင္ေမြွပါ။
၅။ ဘန္းကိုုဆီ (သိုု ့)ေထာပတ္သုုတ္ထားပါ။ ဆႏြင္းမကင္းမ်ားကိုု ဘန္းထဲကိုု ထည့္ရ်္ မ်က္နွာျပင္ညွိပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဘိန္းေစ့ကိုုျဖဴးပါ။
၆။ အပူခ်ိန္ 350'F (180'C) မွာ အပူေပးထားေသာ oven ထဲကိုု ထည့္ရ်္ အထက္မီးေအာက္မီး (bake) ျဖင့္ မိနစ္ ၄၀ ခန္ ့ကင္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ အထက္မီး (broil) ျဖင့္ မိနစ္ ၂၀ ထက္ကင္ပါ။ အေအးခံရ်္ ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ အရြယ္အစားလွီးျပီး သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment