Monday, March 6, 2017


ဆိတ္သားေထာင္း


ဟိုုတေန ့ကတင္ထားတဲ ့ဆိတ္သားမြေျကာ္ေလးကိုု ဆိုုင္ေတြကလိုု ေထာင္းစားရေအာင္ေနာ္။ ဆိတ္သားေထာင္းကေတာ့ လူတိုုင္းျကိုုက္တဲ့ ထဲက တခုုပါပဲ။ စပ္စပ္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေမြွးေမြွးေလးနဲ ့အလြန္ထမင္းျမိန္ေစပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။ 


ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆိတ္သား (သိုု ့) အမဲသား - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (အမဲသားကိုု အသုုံးျပဳလွ်င္ ရွာလကာရည္မလိုုပါဘူး။)
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၄။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ မြွာ
၆။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၇။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
၈။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၁၀ ေတာင့္
၉။ သံပုုရာသီး - ၂ စိတ္
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဆိတ္သားကိုု သန္ ့စင္၊ အတုုံးတုုံးျပီး ရွာလကာရည္ ျဖင့္ နယ္ျပီး နာရီ၀က္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ ၃ ခါ ျပန္ေဆးပါ။ (အမဲသားကိုု အသုုံးျပဳလွ်င္ ဒီအဆင့္ကိုု ျပဳလုုပ္ရန္မလိုုပါ။)
၂။ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ ၅ မြွာကိုုေထာင္းထားပါ။
၃။ ဆိတ္သားကိုု ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆား၊ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ေရမ်ားမ်ားျဖင့္ အသားမ်ားႏူးသြားသည္အထိေရခမ္းျပဳတ္ပါ။
၄။ ျပဳတ္ျပီးေသာ အသားမ်ားကိုု အေအးခံထားပါ။ ေအးသြားလွ်င္ ငရုုတ္ဆုုံထဲတြင္ အသားတုုံးမ်ား ကြဲသြားေအာင္ ၂ ခ်က္ ၃ ခ်က္ထုုေထာင္းပါ။ အသားမ်ား ျပားျပားေလးေတြျဖစ္သြားပါလိမ့္မည္။ (ေျကမြသြားေအာင္မေထာင္းရပါ။)
၅။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာလွ်င္ ထုုထားေသာ အသားမ်ားကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ ျကြပ္ျကြပ္မြမြေလးျဖစ္လာသည္အထိေျကာ္ပါ။ ျကြပ္မြလာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီး ဆီစစ္ရန္ ဇကာထဲထည့္ရ်္ ဆီစစ္ရ်္ အေအးခံထားပါ။
၆။ ငရုုတ္ဆုုံျကီးျကီးတခုုထဲတြင္ ငရုုတ္သီးစိမ္းနွင့္ က်န္ေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ ၁၀ မွြာကိုုထည့္ရ်္ ညက္ေနေအာင္ေထားပါ။ ညက္သြားလွ်င္ အေအးခံထားေသာ ဆိတ္သားမြွေျကာ္ ကိုုထည့္ေထာင္းပါ။ တအားေထာင္းစရာမလိုုပဲ တဖက္က ဇြန္းျကီးျကီး တခုုနွင့္ အထက္ေအာက္လွန္ ေနာက္တဖက္က ဖြဖြေလး ႏွံ ့သြားေအာင္ေထာင္းပါ။ သံပုုရာရည္ညွစ္ခ်ျပီး အနည္းငယ္ေထာင္းပါ။
၇။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ဆိတ္သားေထာင္းကိုု အရသာရွိရွိျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment