Monday, March 6, 2017




မႏၱေလးပဲေျကာ္ (ပဲစအုုေျကာ္)


မႏၱေလးပဲေျကာ္ကေတာ့ လူျကိုုက္မ်ားတဲ့ အေျကာ္တခုုပါပဲ။ အိစံတိုု ့အိမ္ကေတာ့ ပဲစအုုေျကာ္လိုု ့ေခၚတယ္တဲ့။ မႏၱေလးမွာတုုံးကေတာ့ အေျကာ္ဆိုုရင္ ၂ မ်ိဳးပဲစားတာမ်ားတယ္ မႏၱေလးေခၚတဲ့ ဘယာေျကာ္ရယ္ ဗူးသီးေျကာ္ရယ္။ တခါတေလမွပဲ ျကက္သြန္ေျကာ္၊ ပဲစအုုေျကာ္ နွင့္ အာလူးကတ္တလိတ္ တိုု ့စားျဖစ္ပါတယ္။ အိမ္မွာ အခုုေတာ့ အကုုန္လုုံး ေျကာ္ေျကာစားျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္အလြမ္းေျပေပါ့။ မႏၱေလးပဲေျကာ္ ကအတြင္းက အိအိေလးနဲ ့အျပင္က ျကြပ္ျကြပ္ေလးနဲ ့အေတာ္ေလးစားေကာင္းတဲ့အေျကာ္တမ်ိဳးပါ။ လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။


ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ပဲလြန္း (red kidney beans) - ဆန္ခ်ိန္ေသာခြက္ျဖင့္ ၁ ခြက္
၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၃။ ေကာက္ညွင္းမွဳန့္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၂ ဇြန္း
၄။ ဆန္မွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၅။ ဂ်င္း - လက္ ၂ ဆစ္
၆။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မွြာ
၇။ ေျကာ္ရန္ဆီ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဂ်င္းနွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
၂။ ပဲလြန္းကိုု နူးအိလာသည္အထိျပဳတ္ပါ။ နူးအိလာလွ်င္ ပဲကိုုေရမစစ္ခင္ ျပဳတ္ထားေသာ ေရထဲမွ ေရထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္းကိုု ယူထားျပီးမွ ပဲကိုုေရစစ္ပါ။
၃။ ျပီးလွ်င္ ပဲလြန္းကိုု ဇလုုံတခုုထဲထည့္ရ်္ ေျကသြားေအာင္ ေျခပါ။ ပဲမ်ားေျကသြားလွ်င္ ဆား၊ ေကာက္ညွင္းမွုုန့္၊ ဆန္မွဳန္ ့၊ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်န္ထားေသာပဲျပဳတ္ေရတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ နယ္ပါ။
၄။ ထိုု ့ေနာက္ ဆီပူပူထဲမွာ မုုန္ ့နွစ္မ်ားကိုု အလုုံးေလးေတြျဖစ္ေအာင္လုုပ္ျပီး ထည့္ေျကာ္ပါ။
၅။ အျပင္သားမ်ား မာလာလွ်င္ ဆီစစ္ျပီး အခ်ဥ္ရည္ေလးျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

အခ်ဥ္ရည္အတြက္ - ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ မန္က်ည္းမွည့္ရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ငရုုတ္သီးအျကမ္းမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္တိုု ့ကိုု သမေအာင္လုုပ္ပါ။

No comments:

Post a Comment