၀က္သားတုုတ္ထိုုး
၀က္သားတုုတ္ထိုုး ျပဳလုုပ္နည္းေမးထားတဲ့သူေတြ
၀က္သားတုုတ္ထိုုး လုုပ္နည္းေရးေပးမယ္ဆိုုျပီး
၁။ လွ်ာ၊ နွလုုံး၊ အသား - ၅၀ သား
၂။ အူအစုုံ နွင့္ အသဲ - ၅၀ သား
၃။ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ- ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
၄။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၆။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၇။ တရုုတ္ ဖာလာေစ့ (ပါေကာ အလုုံး) - ၂ လုုံး
၈။ နံနတ္ပြင့္ (ေရွာက္ေကာ) - ၂ ခုု
၉။ တရုုတ္ မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၈ မြွာ
၁၁။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၂။ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရက္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အိုုးျကီးျကီး တခုုတြင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထာ
၂။ ၀က္နွလုုံးကိုု သန္ ့စင္ရာတြင္ ေရျဖင့္ ေဆး၊ နွလုုံးရဲ ့အတြင္းထဲက ေသြးခဲမ်ားကိုု ထုုတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဇလုုံတခုုထဲထည့္ျပီး ပြက္ေနတဲ့ ေရေႏြးကိုုေလာင္းထည့္ျပီး ၂ မိနစ္ေလာက္စိမ္ျပီးမွ ေရျပန္ေဆးပါ။
၃။ ၀က္လွ်ာကိုု သန္ ့စင္ရာတြင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲမွ ေရေႏြး ကိုယူရ်္ ဇလုုံတခုုထဲထည့္ ၀က္လွ်ာကိုု ေရေႏြးထဲ ခ်က္ခ်င္းစိမ္ျပီး ျပန္ဆယ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ လွ်ာ အေပၚပိုုင္းကိုု ဓါးျဖင့္ ျခစ္ပါ။
၄။ အူအဆီပိတ္ကိုု သန္ ့စင္ရာတြင္ အူအဆီပိတ္ကိုု အကီ်လက္ ေျပာင္းျပန္လွန္သလိုုမ်ိဳးလ
၅။ အူသိမ္ကိုု သန္ ့စင္ရန္ အတြက္ အူသိမ္ရဲ ့ေဘးမွာ ပါတဲ ့အဆီမ်ားကိုု ဖယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အူသိမ္ရဲ ့အတြင္းပိုုင္းကိုု တူျဖင့္ ထိုုးရ်္ အညစ္အေျကးမ်ားထုုတ္ပါ။ ျပီးလ်ွင္ ရွာလကာရည္ျဖင့္ နယ္ရ်္ ခဏစိမထားပါ။ ထိုု ့ေနာက္ အ၀တ္ေလွ်ာ္သလိုုမ်ိဳးပြတ္တိ
၆။ အူမျကီး (၀က္အစာအိမ္)ကိုု သန္ ့စင္ရတာ အျကာဆုုံးပါပဲ။ အူမျကီးရဲ ့အတြင္းဖက္အပိုုင္း အကိ်အခြ်ဲေတြကိုု ဓါးျဖင့္ ျခစ္ခ်ပါ။ ျပီးလွ်င္ ရွာလကာရည္ျဖင့္ နယ္ရ်္ ခဏနွပ္ထားပါ။ ထိုု ့ေနာက္ အ၀တ္ေလွ်ာ္သလိုုပြက္တိုုက္ေ
၇။ အူေတြအားလုုံး သန္ ့စင္ျပီးလွ်င္ ဇလုုံျကီးျကီး တခုုထဲမွာ အူေတြထည့္ ျပီးလွ်င္ ပြက္ေနေသာ ေရေႏြးကိုု ေလာင္းျပီး ၂ မိနစ္ေလာက္ခဏ စိမ္ျပီး ေရျပန္ေဆးထားပါ။
၈။ အသည္းကိုုလဲ ေရေဆးျပီးလွ်င္ ေရေႏြးျဖင့္ ၂ မိနစ္ေလာက္စိမ္ျပီး ေရျပန္ေဆးထားပါ။
၉။ အားလုုံး သန္ ့စင္ျပီး ခ်က္ဖိုု ့အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ အူမ်ားနွင့္ အသဲကိုု သတ္သတ္ အျခား အရာမ်ားကိုု သတ္သတ္ထားပါ။
၁၀။ ျပဳလုုပ္မည့္ အိုုးထဲတြင္ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုု ထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ သျကား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ တ၀က္၊ တရုုတ္ဖာလာေစ့(ပါေကာ) တလုုံး၊ နံနတ္ပြင့္ (ေရွာက္ေကာ) - ၁ ခုုတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ သျကားမ်ားညိုုလာလွ်င္ အူမ်ားနွင့္ အသည္းကိုုထည့္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ခရုုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ တရုုတ္မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ အရက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ လုုံးပါ။ လုုံးျပီးလွ်င္ ေရကိုု အူနွင့္ အသည္းျမဳတ္ေအာင္ထည့္ျပီး တည္ပါ။ အည္းက ခဏခ်က္ရင္ က်က္တာေျကာင့္ နာရီ၀က္ေလာက္ေနရင္ ဆယ္ထားပါ။ က်န္ေသာ အူမ်ားကိုု ဆက္တည္ပါ။ အူမျကီးပါလွ်င္ ၂ နာရီေလာက္တည္ပါ။ ေရကိုု ထပ္ထပ္ျဖည့္ပါ။ ေရကိုု အူေတြရဲ ့ တ၀က္ေလာက္ျမဳတ္တဲ့ အေနအထားမွာ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၁၁။ အျခား အိုုးတခုုတြင္လဲ က်န္ေသာ လွ်ာ၊ နွလုုံး နွင့္ အသားကိုု အထက္ပါနည္းအတိုု္င္းဆီသတ္ လုုံးရ်္ ခ်က္ပါ။
၁၂။ ၂ အိုုးလုုံးက်က္သြားလွ်င္ ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲကိုု အားလုုံးထည့္ရ်္ ထမင္းေပါင္းအိုုးကိုု warm မွာထားပါ။ (ဘယ္ခ်ိန္စားစား ေႏြးေနေအာင္လိုု ့ပါ။)
၁၃။ သုုံးေဆာင္ ခါနီးက်လွ်င္ ဟင္းရည္အတြက္ကိုု ေပါင္းအိုုးထဲမွခတ္ျပီးေရေႏ
၁၄။ အခ်ဥ္ရည္ အတြက္ မန္က်ည္းမွည့္ရည္၊ ငရုုတ္ဆီ၊ ထန္းလ်က္ရည္တိုု ့ကိုုေရာရ်္ျပဳလုုပ္ပါ။
No comments:
Post a Comment