Monday, March 6, 2017


၀က္သားတုုတ္ထိုုး 


၀က္သားတုုတ္ထိုုး ျပဳလုုပ္နည္းေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူေတြအတြက္ပါ ေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။
၀က္သားတုုတ္ထိုုး လုုပ္နည္းေရးေပးမယ္ဆိုုျပီး ပုုံကမရွိေတာ့ မေရးျဖစ္ဘူး။ အရင္ပုုံေတြကလဲတပုုံမွ ျကည့္မေကာင္း၊ အခုုထပ္လုပ္စားေတာ့လဲ အစုုံမရခဲ့၊ မထူးပါဘူးဆိုုျပီး တင္ေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။ အရင္လုုပ္စားရင္ေတာ့ အူသိမ္တိုု ့အူအဆီပိတ္တိုု ့ပါထည့္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္ကလုုပ္စားတုုံးကေတာ့ ေက်ာက္ကပ္ကိုုပါထည့္ေပမယ့္ ဒီေရာက္ေတာ့ ဘယ္နွခါလုုပ္စားစားေက်ာက္ကပ္က စားလိုု ့ကိုုမေကာင္းဘူး။ အရမ္းနံ တယ္။ ျမန္မာျပည္က ၀က္သားက တရက္စာတရက္ဆိုုေတာ့ လတ္ဆတ္ေပမယ့္ ဒီမွာက အေအးခံထဲမွာ ထားတာျကာေတာ့ စားလိုု ့မေကာင္းပါဘူး။ က်န္တာေတြကေတာ့ အတူတူပါပဲ။ အခုုလုုပ္စားတာမွာ အူအဆီပိတ္မပါေပမယ့္ အူအဆီပိတ္ သန္ ့စင္နည္းေကာ ေရးေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။ အခုုနည္းကေတာ့ အိစံ အမတေယာက္ေပးတဲ့နည္းေကာ အိစံနည္းေကာ ေရာသမေမြွျပီးေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။ အိစံအမတေယာက္ေျပာျပတဲ့ အခ်က္တခုုကေတာ့ အူ၊ အသဲေတြနဲ ့အျခား အရာေတြကိုု ေရာမခ်က္ရတာပါပဲ။ အူ နွင့္ အသဲကိုု သတ္သတ္ခ်က္ျပီး အားလုုံးခ်က္ျပီးမွ ျပန္ေရာတဲ ့နည္းပါ။ တကယ္ကိုု အဲ့နည္းေလးက အရမ္းကိုုေကာင္းပါတယ္။ ေရာခ်က္ရင္ အူနွင့္ အသဲက ထြက္တဲ့အနံ ့ ေတြက အျခား နွလုုံးတိုု ့လွ်ာတိုု ့အသားတိုု ့ကိုု နံသြားေစပါတယ္။ အနံ ့ေမြွးေမြွးနဲ ့၀က္သားတုုတ္ထိုုးကိုု ခ်က္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ လွ်ာ၊ နွလုုံး၊ အသား - ၅၀ သား
၂။ အူအစုုံ နွင့္ အသဲ - ၅၀ သား
၃။ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ- ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
၄။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၆။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၇။ တရုုတ္ ဖာလာေစ့ (ပါေကာ အလုုံး) - ၂ လုုံး
၈။ နံနတ္ပြင့္ (ေရွာက္ေကာ) - ၂ ခုု
၉။ တရုုတ္ မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၈ မြွာ
၁၁။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၂။ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရက္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အိုုးျကီးျကီး တခုုတြင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ ကိုုေတာက္ေတာက္ဆင္းထားပါ။
၂။ ၀က္နွလုုံးကိုု သန္ ့စင္ရာတြင္ ေရျဖင့္ ေဆး၊ နွလုုံးရဲ ့အတြင္းထဲက ေသြးခဲမ်ားကိုု ထုုတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဇလုုံတခုုထဲထည့္ျပီး ပြက္ေနတဲ့ ေရေႏြးကိုုေလာင္းထည့္ျပီး ၂ မိနစ္ေလာက္စိမ္ျပီးမွ ေရျပန္ေဆးပါ။
၃။ ၀က္လွ်ာကိုု သန္ ့စင္ရာတြင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲမွ ေရေႏြး ကိုယူရ်္ ဇလုုံတခုုထဲထည့္ ၀က္လွ်ာကိုု ေရေႏြးထဲ ခ်က္ခ်င္းစိမ္ျပီး ျပန္ဆယ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ လွ်ာ အေပၚပိုုင္းကိုု ဓါးျဖင့္ ျခစ္ပါ။
၄။ အူအဆီပိတ္ကိုု သန္ ့စင္ရာတြင္ အူအဆီပိတ္ကိုု အကီ်လက္ ေျပာင္းျပန္လွန္သလိုုမ်ိဳးလွန္ပါ။ အူအဆီပိတ္ရဲ ့အတြင္းထဲမွာ အဆီေတြအညစ္အေျကးေတြကိုု ေတြ ့ပါလိမ့္မည္။ အဆီေတြနွင့္ အညစ္အေျကးေတြကိုု ဖယ္ထုုတ္လိုုက္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ရွာလကာရည္ျဖင့္ နယ္ရ်္ ခဏထားပါ။ ျပီးလွ်င္ အ၀တ္ေလွ်ာ္သလိုုမ်ိဳးပြက္တိုုက္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ေရျဖင့္ သုုံးခါျပန္ေဆးပါ။ အူအဆီပိတ္ကိုု အထပ္လိုုက္ျဖစ္ရန္ အတြက္ အူအဆီပိတ္ရဲ ့တ၀က္မွေနရ်္ ေနာက္တဖက္ရဲ ့အူထဲကိုု ထည့္ပါ။ အူ၂ ထပ္ျဖစ္သြားပါလိမ့္မည္။
၅။ အူသိမ္ကိုု သန္ ့စင္ရန္ အတြက္ အူသိမ္ရဲ ့ေဘးမွာ ပါတဲ ့အဆီမ်ားကိုု ဖယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အူသိမ္ရဲ ့အတြင္းပိုုင္းကိုု တူျဖင့္ ထိုုးရ်္ အညစ္အေျကးမ်ားထုုတ္ပါ။ ျပီးလ်ွင္ ရွာလကာရည္ျဖင့္ နယ္ရ်္ ခဏစိမထားပါ။ ထိုု ့ေနာက္ အ၀တ္ေလွ်ာ္သလိုုမ်ိဳးပြတ္တိုုက္ရ်္ သန္ ့စင္ပါ။ ေရျဖင့္သုုံးခါျပန္ေဆးပါ။
၆။ အူမျကီး (၀က္အစာအိမ္)ကိုု သန္ ့စင္ရတာ အျကာဆုုံးပါပဲ။ အူမျကီးရဲ ့အတြင္းဖက္အပိုုင္း အကိ်အခြ်ဲေတြကိုု ဓါးျဖင့္ ျခစ္ခ်ပါ။ ျပီးလွ်င္ ရွာလကာရည္ျဖင့္ နယ္ရ်္ ခဏနွပ္ထားပါ။ ထိုု ့ေနာက္ အ၀တ္ေလွ်ာ္သလိုုပြက္တိုုက္ေဆးပါ။ ျပီးလ်ွင္ ေကာ္မွဳန္ ့ကိုု အူမျကီး ရဲ ့အတြင္းပိုုင္းမွာျဖဴးျပီး အ၀တ္ေလွ်ာ္သလိုု ပြက္တိုုက္တခါထပ္ေဆးပါ။ ေနာက္ဆုုံးတခါကိုုေတာ့ ဆီျဖင့္ အ၀တ္ေလွ်ာ္သလိုုပြတ္တိုုက္ေဆးပါ။ ဒါမ်ိဳး ေသခ်ာေဆးရင္ အူမျကီး အနံ ့လုုံး၀မနံေတာ့ပါဘူး။
၇။ အူေတြအားလုုံး သန္ ့စင္ျပီးလွ်င္ ဇလုုံျကီးျကီး တခုုထဲမွာ အူေတြထည့္ ျပီးလွ်င္ ပြက္ေနေသာ ေရေႏြးကိုု ေလာင္းျပီး ၂ မိနစ္ေလာက္ခဏ စိမ္ျပီး ေရျပန္ေဆးထားပါ။
၈။ အသည္းကိုုလဲ ေရေဆးျပီးလွ်င္ ေရေႏြးျဖင့္ ၂ မိနစ္ေလာက္စိမ္ျပီး ေရျပန္ေဆးထားပါ။
၉။ အားလုုံး သန္ ့စင္ျပီး ခ်က္ဖိုု ့အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ အူမ်ားနွင့္ အသဲကိုု သတ္သတ္ အျခား အရာမ်ားကိုု သတ္သတ္ထားပါ။ 
၁၀။ ျပဳလုုပ္မည့္ အိုုးထဲတြင္ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုု ထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ သျကား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ တ၀က္၊ တရုုတ္ဖာလာေစ့(ပါေကာ) တလုုံး၊ နံနတ္ပြင့္ (ေရွာက္ေကာ) - ၁ ခုုတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ သျကားမ်ားညိုုလာလွ်င္ အူမ်ားနွင့္ အသည္းကိုုထည့္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ခရုုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ တရုုတ္မဆလာ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ အရက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ လုုံးပါ။ လုုံးျပီးလွ်င္ ေရကိုု အူနွင့္ အသည္းျမဳတ္ေအာင္ထည့္ျပီး တည္ပါ။ အည္းက ခဏခ်က္ရင္ က်က္တာေျကာင့္ နာရီ၀က္ေလာက္ေနရင္ ဆယ္ထားပါ။ က်န္ေသာ အူမ်ားကိုု ဆက္တည္ပါ။ အူမျကီးပါလွ်င္ ၂ နာရီေလာက္တည္ပါ။ ေရကိုု ထပ္ထပ္ျဖည့္ပါ။ ေရကိုု အူေတြရဲ ့ တ၀က္ေလာက္ျမဳတ္တဲ့ အေနအထားမွာ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ 
၁၁။ အျခား အိုုးတခုုတြင္လဲ က်န္ေသာ လွ်ာ၊ နွလုုံး နွင့္ အသားကိုု အထက္ပါနည္းအတိုု္င္းဆီသတ္ လုုံးရ်္ ခ်က္ပါ။
၁၂။ ၂ အိုုးလုုံးက်က္သြားလွ်င္ ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲကိုု အားလုုံးထည့္ရ်္ ထမင္းေပါင္းအိုုးကိုု warm မွာထားပါ။ (ဘယ္ခ်ိန္စားစား ေႏြးေနေအာင္လိုု ့ပါ။)
၁၃။ သုုံးေဆာင္ ခါနီးက်လွ်င္ ဟင္းရည္အတြက္ကိုု ေပါင္းအိုုးထဲမွခတ္ျပီးေရေႏြးေရာပါ။ 
၁၄။ အခ်ဥ္ရည္ အတြက္ မန္က်ည္းမွည့္ရည္၊ ငရုုတ္ဆီ၊ ထန္းလ်က္ရည္တိုု ့ကိုုေရာရ်္ျပဳလုုပ္ပါ။

No comments:

Post a Comment