Monday, March 6, 2017



၀က္ေခါင္းသုုပ္/ ၀က္နားရြက္သုုပ္(တပြဲစာအတြက္)


အခုု ၀က္ေခါင္းသုုပ္နည္းကေတာ့ နာမည္ျကီးဆိုုင္တဆိုုင္ရဲ ့နည္းေလးပါ။ျကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ နံနံပင္ကိုု ေရေႏြးေလးနဲ့ အနည္းငယ္ေဖ်ာ္ျပီးမွျပန္သုုပ္ထားလိုု ့အနံ ့ ေမြွးေမြွးေလးနဲ ့စားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။ 

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၀က္နားရြက္ သုုပ္အတြက္ဆိုုလွ်င္ ၀က္နားရြက္ - ၁၀ သား (သိုု ့) ေပါင္၀က္မရွိတရွိ
၀က္ေခါင္းသုုပ္အတြက္ဆိုုလွ်င္ ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ အသား - ၁၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ေပါင္၀က္ေက်ာ္ေက်ာ္
၂။ ျကက္သြန္နီ - ၁ ျခမ္း
၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
၄။ နံနံပင္ - ၄ ပင္
၅။ ငရုုတ္ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၆။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ေရေႏြး - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၈။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၉။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၀။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၁။ သံပုုရာသီး - တစိတ္
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ၀က္နားရြက္ကိုု ေရေဆးသန္ ့စင္ျပီး ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံထည့္ရ်္ နူးလာေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ၀က္ေခါင္းအတြက္ဆိုုလွ်င္လဲ ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ အသားကိုု သန္ ့စင္ျပီး ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံထည့္ရ်္ ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ျပီးသား အသားမ်ားကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂။ ျကက္သြန္နီ နွင့္ နံနံပင္ကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၃။ ပန္းကန္လုုံးတခုုထဲကိုု ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ ႏွင့္ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ တ၀က္ကိုု ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေႏြး ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းကိုု ထည့္ပါ။ (အနံ ့ေမြွးလာပါလိမ့္မည္။)
၄။ ထိုုပန္းကန္လုုံးထဲကိုု ငရုုတ္ဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန္ ့တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။
၅။ ျပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ အသားမ်ားျဖင့္ ေရာသုုပ္ပါ။ အသုုပ္အေပၚမွ က်န္ေသာ နံနံပင္ တ၀က္ကိုု ထည့္ပါ။ သံပုုရာသီးတစိတ္ကိုု ညွစ္ပါ။
၆။ အနံ ့ေမြွးေမြွးေလးနဲ ့စားလိုု ့အလြန္ေကာင္းတဲ့ ၀က္ေခါင္းသုုပ္ကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment