Monday, March 6, 2017




စအုုေျကာ္


အသားစအုုေျကာ္ကေတာ့ လူျကီးေကာ ကေလးပါ နွစ္သက္ျကပါတယ္။ စအုုေျကာ္ ကိုုဒီအတိုုင္းစားေကာင္းသလိုု ခ်ိဳခ်ဥ္ေျကာ္ေျကာ္စားရင္လဲေကာင္းပါတယ္။ အိစံတိုု ့အိမ္မွာေတာ့ ပထမ တရက္ကိုု စအုုေျကာ္မ်ားမ်ားေျကာ္လိုုက္ျပီး ေနာက္တရက္က်မွ ခ်ိဳခ်ဥ္ေျကာ္ ေျကာ္စားျကတယ္။ စအုုေျကာ္ အတြင္းက အိအိေလးနဲ ့အျပင္ကျကြပ္ျကြပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ ေျကာ္စားရေအာင္ေနာ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သား - ၁၅ က်ပ္သား
၂။ အေျကာ္မွဳန္ ့ - ၂ ခြက္ (သိုု ့) 240 g
၃။ ေရ - ၁ ခြက္ (သိုု ့) ၂၄၀ ml
၄။ ေကာ္မွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၅။ ျကက္ဥ - ၁ လုုံး
၆။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ နာနတ္ပြင့္အမွဳန့္ - အနည္းငယ္
၉။ တရုုတ္အစိမ္းေရာင္ဖာလာေစ့ အမွဳန့္ - အနည္းငယ္
၁၀။ ေျကာ္ရန္ဆီ
( ၁ ခြက္ = 240ml = ၇ိုုး၇ိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အသားကိုု ေရေဆး သန္ ့စင္ျပီး မထူမပါး အတုုံးေလးမ်ားတုုံးထားပါ။ အတုုံးတုုံးထားေသာ အသားကိုု ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ နာနတ္ပြင့္မွဳန့္ အနည္းငယ္၊ တရုုတ္အစိမ္းေရာင္ဖာလာေစ့အမွဳန္ ့အနည္းငယ္ တိုု ့ျဖင့္နယ္ရ်္ ၁၅ မိနစ္ခန့္ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ဇလုုံတခုုထဲတြင္ အေျကာ္မွဳန့္၊ ေကာ္မွဳန္ ့၊ ျကက္ဥ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (တခ်ိဳ ့အေျကာ္မွဳန္ ့ေတြက ဆားပါျပီးသားမိုု ့လိုု ့ဆားပါျပီးသားအေျကာ္မွဳန့္ ကိုု သုုံးရင္ ဆားကိုု လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံပဲထည့္ပါ။)နွင့္ ေရ တိုု ့ကိုု သမေအာင္လုုပ္ရ်္ အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ။
၃။ နွပ္ထားေသာ အသားမ်ားကိုု မုုန္ ့နွစ္ရည္ထဲထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ပါ။
၄။ ေျကာ္ရန္ ဆီကိုု အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ဇလုုံထဲက အသားကိုု ဇြန္းျဖင့္ မုုန္ ့နွစ္ရည္ပါ ပါေအာင္ ခပ္ရ်္ ဆီပူပူထဲကိုု ထည့္ပါ။
၅။ စအုုေျကာ္မ်ား အညိုုေရာင္သန္း လာလွ်င္ ဆီအိုုးထဲမွဆယ္ရ်္ ဆီစစ္ထားပါ။ ျကြပ္ျကြပ္ေလးနဲ ့စားလိုု ့ေကာင္းတဲ ့စအုုေျကာ္ကိုု အခ်ဥ္ရည္ျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
(အခ်ဥ္ရည္ အတြက္ ငရုုတ္ေဆာ့ နွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ကိုု ဆတူေရာရ်္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီးေဖ်ာ္ပါ။)

No comments:

Post a Comment