Sunday, March 5, 2017


ငါးအိုုးကပ္


အိစံတိုု ့အိမ္မွာေတာ့ အိစံအဖိုုးနဲ ့အိစံက ငါးအရမ္းျကိုုက္ျကတာေလ။ အိမ္မွာေတာ့ ငါးကိုုအမ်ိဳးမ်ိဳး အဖိုုးအတြက္ခ်က္ေပးေနတာ။ အိစံငါးျကိုုက္တာမွ အရိုုးဆူးတာတရက္ျကာတာေတာင္ ထပ္စားေသးတာပဲ။ အဲ့ေလာက္ငါးျကိုုက္တာ။ အခုုနည္းကလဲ အိမ္မွာ ခ်က္ေနက် ငါးအုုိုးကပ္ခ်က္နည္းေလးပါ။ အိစံတိုု ့အိမ္မွာေတာ့ ငါးသလဲထိုုးနဲ ့ခ်က္ပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ခ်က္နည္းေတြမွာက အိုုးကပ္ရုုံေလးလုုပ္စားျကပါတယ္။ အိမ္မွာကေတာ့ အနွစ္ကေလးေတြနဲ ့ငါးကိုုေတာ္ေတာ္ကပ္ေအာင္လုုပ္ပါတယ္။ ခ်က္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။



ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ငါးသလဲထိုုး - ၁၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၉ ေအာင္စ
၂။ ျမန္မာငံျပာရည္ (သိုု ့) ယိုုးဒယားငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၃။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၄။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၅။ အေရာင္တင္မွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း (အစပ္ျကိုုက္လွ်င္ ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့ပါထည့္ပါ။)
၆။ ျကက္သြန္နီ - ၁ လုုံး
၇။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လုုံး
၈။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မွြာ
၉။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၅ ေတာင့္
၁၀။ နံနံပင္ - ၅ ပင္
၁၁။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
၁၂။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၁၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မွြာ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ျကက္သြန္ျဖဴနွင့္ ဂ်င္း ကိုု ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ျကက္သြန္နီ နွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂။ ငါးကိုု သန္ ့စင္ျပီး ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴမွ အရည္ညွစ္ထည့္၊ ျမန္မာငံျပာရည္ (သိုု ့) ယိုုးဒယား ငံျပာရည္၊ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳ မွုုန္ ့၊ ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္ ့တိုု ့ထည့္ရ်္ နယ္ထားပါ။
၃။ ဆီ ကိုု ဒယ္အိုုးတခုုထဲထည့္ အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္နီကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ ျကက္သြန္နီ ႏြမ္းလာလွ်င္အရည္ညွစ္ထားေသာ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီကိုုထည့္လုုံးပါ။ ေရနည္းနည္းထည့္ရ်္ အနွစ္ျဖစ္ေအာင္ေခ်ပါ။
၄။ အႏွစ္ျဖစ္လာလွ်င္ ငါးကိုုထည့္ပါ။ ငါးထည့္ျပီးလွ်င္ ေရအနည္းငယ္ထည့္၊ ငရုုတ္သီးစိမ္းထည့္ရ်္ မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ပါ။ ေရခမ္းခါနီးတြင္ ငါးကိုတဖက္သိုု ့လွန္ပါ။ ငါးနွင့္ အနွစ္မ်ား အိုုးကပ္လာလွ်င္ ေယာင္းမျဖင့္ အသာေလးေကာ္ရ်္ တဖက္သိုု ့လွန္ရ်္ နံနံပင္အုုပ္ရ်္ မီးဖုုိေပၚမွခ်ပါ။
၅။ အလြန္အရသာရွိေသာ ငါးအိုုးကပ္ဟင္းကိုု ထမင္းပူပူေလးျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment