Monday, March 6, 2017


အသားအစုုံလုုံးေျကာ္


အိစံတိုု ့အိမ္ကလူေတြကလဲ အေျကာ္အေလွာ္သိပ္ျကိုုက္ျကတာ။ က်န္းမာေရးနဲ ့သိပ္မညီညြတ္ေပမယ့္ အျပင္စာေတြထက္စာရင္ အိမ္မွာေျကာ္တဲ့ အစာကေတာ္ေသးတယ္ဆိုုေတာ့ ေျကာ္ေပးျဖစ္တာမ်ားပါတယ္။ အသားအစုုံလုုံးေျကာ္အေျကာင္းမေျပာခင္ တခ်ိဳ ့လာေျပာထားတာေတြရွိလိုု ့ေျပာျပမယ္ေနာ္။ တခ်ိဳ ့ကေျပာတယ္ ေလွ်ာက္လုုပ္ေနတာဆိုုျပီး တကယ္ပဲ အိစံ ဟင္းအစမ္းေလးေတြခ်က္စားတာ ၀ါသနာပါေတာ့ စမ္းစမ္းခ်က္ျကည့္တာမ်ားတယ္။ ခ်က္ျကည့္တိုုင္းေတာ့ အားလုုံးမေအာင္ျမင္ပါဘူး။ တခ်ိဳ ့ဟင္းေတြလဲ အသစ္အစမ္းလုုပ္တာဆိုုေတာ့ အမွိဳက္ပုုံးထဲ ေရာက္တာေရာက္ပဲ။ အဲ့တာေျကာင့္ ဟင္းေတြေလွ်ာက္ခ်က္ျကည့္တိုုင္း ေလွ်ာက္မတင္ပါဘူးရွင္။ တကယ္ေကာင္းမွ တင္ေပးတာပါ။ အခုု ဒီအသားလုုံးေျကာ္ေလးက သူငယ္ခ်င္းတေယာက္စီက စိတ္ကူးရလာတာပါ။ အသားလုုံးမွာက ပုုဇြန္၊ ငါးဖယ္၊ အမဲသား၊ ျကက္သား နွင့္ ၀က္သား ၅မ်ိဳးကိုု အညီအမွ်ထည့္ျပီး ေျကာ္ထားတာပါ။ အသားလုုံးမွာ အဓိကအနံ ့ေတြက ပုုဇြန္၊ အမဲသားနွင့္ ငါးဖယ္တိုု ့ရဲ ့ေမြွးေမြွးေလးေျကာင့္ အေတာ္ေလးစားေကာင္းပါတယ္။ ၀က္သား ႏွင့္ ျကက္သား ၂မ်ိဳးထဲက တမ်ိဳးကိုု ပဲထည့္ျပီးေျကာ္လိုု ့ရလိုု ့၀က္သားမစားတဲ့သူေတြက ျကက္သားနွင့္ ထည့္ေျကာ္နိုုင္ပါတယ္။ အိစံ အိမ္ကလူေတြကေတာ့ ဒီအသားလုုံးေျကာ္ကိုု စားျကည့္ျပီး ေတာ္ေတာ္ေလးေကာင္းတယ္ဆိုုေတာ့ သူငယ္ခ်င္းတိုု ့ပါ ေျကာ္စားျကည့္ရေအာင္လိုု ့ေရးေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။ ေျကာ္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား - ၅ က်ပ္သား
၂။ ၀က္သား - ၅ က်ပ္သား
၃။ အမဲသား - ၅ က်ပ္သား
၄။ ေခါင္းမပါ အခြံခြာထားေသာ ပုုဇြန္ - ၅ က်ပ္သား
၅။ ငါးဖယ္ - ၅ က်ပ္သား
၆။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မွြာ
၇။ ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ သျကား (သိုု ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၀။ ေျကာ္ရန္ဆီ
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ပါ၀င္ေသာအသားမ်ားနွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေတာက္ေတာက္ဆင္းပါ။ ျပီးလွ်င္ ငံျပာရည္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ သျကား(သိုု ့) ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့တိုု ့ျဖင့္ အသားမ်ားကိုု သမသြားေအာင္နယ္ပါ။
၂။ ျပီးလွ်င္ ဆီပူပူထဲမွာ အသားမ်ားကိုုလုုံးရ်္ ေရြွ၀ါေရာင္သန္းလာသည္အထိေျကာ္ပါ။
၃။ ေရြွ၀ါေရာင္သန္းလာေသာ အသားလုုံးမ်ားကိုု ဆီစစ္ရ်္ ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ ေဆာ့ျဖင့္သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment