Monday, March 6, 2017




ျကက္ဆီထမင္း (အလြယ္ခ်က္နည္း)


ျကက္ဆီထမင္းခ်က္နည္း ေမးထားတဲ့သူမ်ားေပမယ့္ အခုုမွပဲေရးျဖစ္ေတာ့တယ္။ ျကက္ဆီထမင္းကေတာ့ လူျကိုုက္မ်ားျပီး စားလိုု ့ေကာင္းတဲ့ အရာတခုုပါပဲ။ ဒီနည္းေလးကေတာ့ လြယ္လဲလြယ္တယ္။ အိစံကေတာ့ ျကက္သားကိုု ျပဳတ္ထားတာ ဒီတိုုင္းမစားခ်င္လိုု ့အရသာေလးနယ္ျပီး အိုုးပူတိုုက္လိုုက္ပါတယ္။ စားလိုု ့ေကာင္းျပီး အရသာလဲတူလိုု ့လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၅၀ သားရွိေသာ ျကက္ - ၁ ေကာင္
၂။ ဆန္ - ေပါင္းအိုုးမွာပါေသာ ဆန္ခ်ိန္ေသာခြက္ျဖင့္ ၃ ခြက္
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၄။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
၅။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ တက္
၆။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၉။ ျကက္သြန္နီ - ဥ အေသး ၂ ဥ
၁၀။ ဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဆန္ကိုုေရေဆးထားပါ။ ျကက္အေရခြံမ်ားကိုု ခြာထားျပီး ျကက္သားကိုု အတုုံးျကီးျကီးေတြတုုံးထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေထာင္းထားပါ။ ဂ်င္းကိုု အျပားလိုုက္လွီးထားပါ။
၂။ အတုုံးတုုံးထားေသာ ျကက္သားမ်ားနွင့္ ဂ်င္းအျပားမ်ား၊ ျကက္သြန္နီ ၂ ဥ တိုု ့ကိုု အိုုးထဲထည့္၊ ေရကိုု ျကက္သားမ်ား ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျကက္ျပဳတ္ရည္လုုပ္ပါ။ အနည္းဆုုံး မိနစ္ ၃၀ ခန္ ့တည္ပါ။ ေရကိုုထပ္ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။ (ျကက္ဆီထမင္းထဲထည့္မည့္ ျကက္ျပဳတ္ရည္ယူျပီးမွ ဆားအေပါ့အငံထည့္မွာပါ။)
၃။ ျကက္အေရခြံမ်ားကိုု ဒယ္အိုုးတခုုထဲထည့္ရ်္ ဆီထြက္လာသည္အထိ လွိမ့္ပါ။ ဆီထြက္လာလွ်င္ အေရခြံမ်ား ညိုုလာပါလိမ့္မည္။ အေရခံြမ်ားကိုု ဖယ္လိုုက္ျပီး ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ျကက္ဆီထမင္းအတြက္ဆီရပါျပီ။ (ျကက္ဆီထမင္းအတြက္ ဆီမွာ ျကက္သြန္ျဖဴ အပါအ၀င္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္ ့ရွိရပါမည္။ ၃ ဇြန္း မရွိလွ်င္ ရိုုးရိုုးဆီကိုု ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ေနတုုံးထပ္ထည့္ထားပါ။)
၄။ ေရေဆးထားေသာ ဆန္ကိုု ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲထည့္၊ ျကက္ျပဳတ္ရည္ကိုု ထမင္းခ်က္ရင္ေရထည့္သေလာက္ထည့္၊ ခ်က္ထားေသာ ျကက္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းထည့္၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းထည့္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုု ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ထမင္းခ်က္သလိုုခ်က္ပါ။
၅။ ျပဳတ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ားကိုု ဆယ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ျကက္သားမ်ားကိုု ပဲငံျပာရည္အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ခရုုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း တိုု ့ျဖင့္ နယ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဒယ္အိုုးတခုုထဲမွာ ဆီ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၁ ဇြန္း ကိုုထည့္ရ်္ နယ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ားကိုု ထည့္ျပီး အရည္ေျခာက္ျပီး ညိုုလာသည္အထိ အိုုးပူတိုုက္ပါ။ (ျကက္သားမ်ားကိုု အိုုးပူတိုုက္လွ်င္ ဟိုုဘက္ဒီဘက္ကိုုပဲအသာေလးလွန္ေပးပါ။)
၆။ ျပဳတ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ာကိုု ဒီအတိုုင္းစားမည္ဆိုုလွ်င္ ျကက္ျပဳတ္ရည္ထဲကိုု ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ တည္ျပီးမွ ျကက္သားမ်ားကိုု ဆယ္ပါ။ (အိုုးပူတိုုက္ျကက္သားမ်ားကိုု သုုံးမည္ဆိုုလွ်င္ လဲ က်န္ေသာ ျကက္ျပဳတ္ရည္ကိုု အထက္ပါအတိုုင္းထည့္ျပီး ဟင္းရည္ရရန္အတြက္ ခဏတည္ပါ။)
၇။ ျကက္ဆီထမင္းျပင္ဆင္ရန္အတြက္ ထမင္းကိုုအရင္ထည့္၊ ျပီးလွ်င္ ျကက္သားမ်ားကိုုခုုတ္ျပီးထည့္၊ သခြားသီး၊ အခ်ဥ္ရည္တိုု ့ျဖင့္ျပဳလုုပ္ပါ။
၈။ ျကက္ဆီထမင္း အတြက္ေဆာ့ကိုု ကိုုယ္တိုုင္ျပဳလုုပ္မည္ဆိုုလွ်င္ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ နံနံပင္အရိုုး၊ ငရုုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုုရာရည္၊ ျကက္ျပဳတ္ရည္အနည္းငယ္၊ ပဲငပိအခ်ိဳအနည္းငယ္တိုု ့ကိုု ျကိတ္စက္ထဲထည့္ျကိတ္ရ်္ ျပဳလုုပ္နိုုင္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment