မုုန္ ့ဌာပနာ (မုန္ ့ဖက္ထုုပ္မုုန္ ့)
မႏၱေလးမွာေနတုုန္းက ညပိုုင္း ၈ နာရီ၊ ၉ နာရီေလာက္ဆိုုရင္ စက္ဘီးနဲ ့အသယ္ လာလာေရာင္းတယ္။ ဌာပနာထုုပ္ ျပန္ေပါင္းထုုပ္ ပူပူေလးဆိုုျပီးေတာ့ေလ။ ကိုုယ္က စားခ်င္လိုု ့အိမ္ေရွ ့ထြက္ေအာ္မယ္လုုပ္ရင္ သူကေပ်ာက္ေပ်ာက္သြားလိုု ့မစားလိုုက္ရနဲ ့။ သူ ့အသံျကားရင္ အာျပဲစိန္ျပီး မျကည့္ပဲ လာအုုံးဆိုုျပီးေအာ္မွေရာက္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့- ၁ ေပါင္ (သိုု ့) ၅၀၀ ဂရမ္ (သိုု ့) ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ေရ - ၄၈၀ ml
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၄။ အုုန္းသီးျခစ္ဖတ္ - ၃ ခြက္ (၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း = ၂၄၀ ml = ရိုုးရိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္)
၅။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
၆။ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၇။ ဌက္ေပ်ာရြက္ - အျကီး ၁ ခုု
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းကိုု ေရ၊ ဆားတိုု ့ျဖင့္ နွံ ့ေအာင္နယ္ထားပါ။
၂။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ အုုန္းသီး၊ ေရ၊ သျကားတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ေရေျခာက္ျပီး အုုန္းယိုု စိုုစိုုေလးျဖစ္လာသည္အထိလုု ပ္ပါ။
၃။ ၈ လက္မ ပတ္လည္ ကိတ္မုုန္ ့လုုပ္သည့္ ခြက္ထဲတြင္ ဌက္ေပ်ာရြက္ ကိုုခင္းပါ။ ဖက္ေပၚကိုု ဆီသုုတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ နယ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းရဲ ့တ၀က္ကိုု ျဖန္ ့ရ်္ ထည့္ပါ။ အနည္းငယ္ ဖိေပးပါ။
၄။ ျပီးလွ်င္ အုုန္းယိုု အကုုန္လုုံးကိုု ေကာက္ညွင္းေပၚ ျဖန္ ့ရ်္ ထည့္ျပီး ဖိေပးပါ။ ထိုု ့ေနာက္ က်န္ေသာ ေကာက္ညွင္းမ်ားကိုုျဖန္ ့ထည့္ပါ။
၅။ အေပၚကေနျပီး ဌက္ေပ်ာဖတ္ျဖင့္ ျပန္အုုပ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေပါင္းေခ်ာင္ထဲတြင္ မိနစ္ ၃၀ ခန္ ့ထည့္ေပါင္းပါ။ (အိစံကေတာ့ ကိတ္မုုန္ ့လုုပ္တဲ ့ခြက္ကိုု အလူမီနီယံ အရြက္ျဖင့္ အုုပ္ပါတယ္။ လုုံေအာင္လိုု ့ပါ။)
၆။ ေပါင္းျပီးသား မုုန္ ့ဌာပနာမ်ားကိုု အတုုံးေလးေတြတုုံးရ်္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
၁။ ေကာက္ညွင္းမွဳန္ ့- ၁ ေပါင္ (သိုု ့) ၅၀၀ ဂရမ္ (သိုု ့) ၂၅ က်ပ္သား
၂။ ေရ - ၄၈၀ ml
၃။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၄။ အုုန္းသီးျခစ္ဖတ္ - ၃ ခြက္ (၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း = ၂၄၀ ml = ရိုုးရိုုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္)
၅။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
၆။ ေရ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
၇။ ဌက္ေပ်ာရြက္ - အျကီး ၁ ခုု
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းကိုု ေရ၊ ဆားတိုု ့ျဖင့္ နွံ ့ေအာင္နယ္ထားပါ။
၂။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ အုုန္းသီး၊ ေရ၊ သျကားတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ေရေျခာက္ျပီး အုုန္းယိုု စိုုစိုုေလးျဖစ္လာသည္အထိလုု
၃။ ၈ လက္မ ပတ္လည္ ကိတ္မုုန္ ့လုုပ္သည့္ ခြက္ထဲတြင္ ဌက္ေပ်ာရြက္ ကိုုခင္းပါ။ ဖက္ေပၚကိုု ဆီသုုတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ နယ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းရဲ ့တ၀က္ကိုု ျဖန္ ့ရ်္ ထည့္ပါ။ အနည္းငယ္ ဖိေပးပါ။
၄။ ျပီးလွ်င္ အုုန္းယိုု အကုုန္လုုံးကိုု ေကာက္ညွင္းေပၚ ျဖန္ ့ရ်္ ထည့္ျပီး ဖိေပးပါ။ ထိုု ့ေနာက္ က်န္ေသာ ေကာက္ညွင္းမ်ားကိုုျဖန္ ့ထည့္ပါ။
၅။ အေပၚကေနျပီး ဌက္ေပ်ာဖတ္ျဖင့္ ျပန္အုုပ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေပါင္းေခ်ာင္ထဲတြင္ မိနစ္ ၃၀ ခန္ ့ထည့္ေပါင္းပါ။ (အိစံကေတာ့ ကိတ္မုုန္ ့လုုပ္တဲ ့ခြက္ကိုု အလူမီနီယံ အရြက္ျဖင့္ အုုပ္ပါတယ္။ လုုံေအာင္လိုု ့ပါ။)
၆။ ေပါင္းျပီးသား မုုန္ ့ဌာပနာမ်ားကိုု အတုုံးေလးေတြတုုံးရ်္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment