Monday, March 6, 2017




ပဲေထာပတ္ထမင္း


ပဲေထာပတ္ထမင္းေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္ပါေရးေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။ 
ပဲေထာပတ္ထမင္းေမြွးေမြွးေလးက ငယ္ငယ္က ၈၄ လမ္း၊ ၃၅ နွင့္ ၃၆ ျကားမွာ ခဏခဏ သြားစားျဖစ္တယ္။ ေဖေဖကလဲ ျကိုုက္ေတာ့ အဲ့မွာ သြားသြား၀ယ္စားတယ္။ ေနာက္ပိုုင္း အဲ့ဆိုုင္ဘယ္ေရာက္သြားလဲမသိဘူး။ မရွိေတာ့ဘူး။ အခုုေတာ့ အိမ္မွာ ကိုုယ္တိုုင္လုုပ္စားတာေပါ့ေနာ္။ ပဲေထာပတ္ထမင္းက လုုပ္နည္းသိရင္ အရမ္းကိုု လြယ္ကူပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ေနာ္။


ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုုးမွာ ပါေသာခြက္ျဖင့္ ၃ ခြက္
၂။ ကုုလားပဲ - ထမင္းေပါင္းအိုုးမွာ ပါေသာခြက္ျဖင့္ တ ၀က္
၃။ ေထာပတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ခြဲ
၄။ ကရေ၀းရြက္ - ၂ ရြက္
၅။ သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္ - ၁ ခုု
၆။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ေဆာ္ဒါ (baking soda) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၉။ ျကက္သြန္နီေျကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ပဲေထာပတ္ထမင္းကိုု မနက္ျဖန္မနက္ခ်က္မည္ ဆိုုလွ်င္ ကုုလားပဲကိုု ေရွ ့တရက္ ေန ့လည္ေလာက္ကတည္းက ေရေႏြး၊ ေဆာ္ဒါ တုုိ ့ျဖင့္ စိမ္ထားပါ။
၂။ ေနာက္ရက္ မနက္ခ်က္မည္ဆိုုလွ်င္ ပဲကိုု ေရျဖင့္ ျပန္ေဆးရ်္ ေရစစ္ထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ေထာပတ္ကိုု အပူေပးျပီး ေထာပတ္ပူလာလွ်င္ သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္ နွင့္ ကရေ၀းရြက္ကိုု ထည့္ရ်္ ေမြွးလာသည္အထိဆီသတ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ထားပါ။
၄။ ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲတြင္ ခါတိုုင္းထမင္းခ်က္သေလာက္ေရထက္ အနည္းငယ္ ပိုုထည့္ပါ။ ကုုလားပဲ၊ ျကက္သြန္နီေျကာ္၊ ဆား၊ သျကား တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆား နွင့္ သျကားမ်ားသမသြားေအာင္ေမြွပါ
၅။ ထိုု ့ေနာက္ ထမင္းေပါင္းအိုုးထဲထည့္ျပီး ခါတိုုင္းထမင္းခ်က္သလိုုခ်က္ပါ။
၆။ ထမင္းေပါင္းအိုုးမွ ပြက္လာျပီး အေငြ ့မ်ားထြက္ေသာအခ်ိန္မွ ေထာပတ္ နွင့္ ဆီတ္ထားေသာ သစ္ဂ်ပိုုးေခါက္နွင့္ ကရေ၀းရြက္မ်ားကိုု ထည့္ရ်္ သမသြားေအာင္ ေမြွျပီး အဖုုံးျပန္ဖုုံးရ်္ ခ်က္ပါ။ (ပြက္မွ ထည့္လွ်င္ ေထာပတ္အနံ ့ပိုုေမြွးေစလိုု ့ပါ။ အလုုပ္ရွဳပ္မွာစိုုးလွ်င္ မခ်က္ခင္ကတည္းက ထည့္ျပီး တခါတည္းခ်က္လဲရပါတယ္။)
၇။ ပဲေထာပတ္ထမင္းက်က္လွ်င္ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ နွပ္ထားပါ။
၈။ ေထာပတ္နံ ့သင္းသင္းနွင့္ ပဲထမင္းကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment