Sunday, March 5, 2017


အနံ ့ေမွြးေမြွး ခ်ဥ္ငံစပ္ျကက္သားဟင္း


ဒီျကက္သားဟင္းေလးကေတာ့ အနံ ့အတြက္ စပါးလင္၊ အငံအတြက္ ငပိ၊ အစပ္အတြက္ ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့၊ အခ်ဥ္အတြက္ မန္က်ည္းမွည့္အနွစ္တိုု ့ကိုုသုုံးထားတဲ့ အတြက္ အစပ္အဟတ္အလြန္တည့္ျပီး ထမင္းျမိန္ေစတဲ့ဟင္းေလးတခြက္ပါပဲ။ ျကက္သားကိုု အသားခ်ည္းပဲ အတုုံးအေသးေလးေတြတုုံးျပီးခ်က္နိုုင္သလိုု။ အရိုုးနွင့္ အသား ခပ္ျကီးျကီးတုုံးျပီးခ်က္ရင္လဲ အဆင္ေျပပါတယ္။ ဒီဟင္းေလးက တကယ္ကိုုစားလိုု ့ေကာင္းလိုု ့ခ်က္စားျကည့္ဖိုု ့မေမ့နဲ ့ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား - ၅၀ သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၂။ စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း
၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မြွာ
၄။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၅။ ျကက္သြန္နီ - ၁ လုုံး 
၆။ ငပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၇။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ျမန္မာငံျပာရည္ (သိုု ့) ယိုုးဒယားငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (သိုု ့) ၂ ဇြန္း
၉။ မန္က်ည္းမွည့္ အနွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၀။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၁။ အေရာင္တင္မွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၂။ ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၃။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ျကက္သြန္နီ နွင့္ စပါးလင္တိုု ့ကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။ ျကက္သားကိုု ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ အရြယ္တုုံးထားပါ။ ငပိကိုုေရ နည္းနည္းျဖင့္ေဖ်ာ္ထားပါ။
၂။ တုုံးထားေသာ ျကက္သားမ်ားကိုု ငံျပာရည္၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန့္ ၊ ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္ ့၊ ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့တိုု ့ျဖင့္ နယ္ထားပါ။ 
၃။ အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာလွ်င္ ေထာင္းထားေသာ အရာမ်ားကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ေမြွးလာလွ်င္ နယ္ထားေသာ ျကက္သားမ်ားကိုုထည့္လုုံးပါ။ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ငပိကိုုထည့္ပါ။ ေရကိုုျကက္သားျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျကက္သားမ်ား နူးတဲ့အထိတည္ပါ။ ေရတ၀က္ေလာက္ခမ္းလွ်င္မန္က်ည္းမွည့္ အနွစ္ကိုုထည့္ရ်္ ေရလည္ဆီလည္ျဖစ္လာသည္အထိတည္ပါ။
၄။ အေပါ့အငံျမည္းရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၅။ အနံ ့ေမြွးေမြွး ခ်ဥ္ငံစပ္ ျကက္သားဟင္းကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment