Monday, March 6, 2017


ပဲကုုလားဟင္း


ပဲကုုလားဟင္းခ်က္နည္းေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္ပါေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။
ပဲကုုလားဟင္းခ်က္မယ္ဆိုုရင္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကေတာ့ မပါမျဖစ္ပါပဲ။ နိုုင္ငံရပ္ျခားမွာေနတဲ့သူေတြကေတာ့ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကိုု အိႏၵိယဆိုုင္ေတြမွာရနိုုင္ပါတယ္။ ပဲကုုလားဟင္းခ်က္ရင္ အငံအတြက္တခ်ိဳ ့က ငံျပာရည္ကိုုထည့္သုုံးပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ဆားနဲ ့ပဲသုုံးပါတယ္။ အိစံကေတာ့ ငံျပာရည္ေကာ ဆားေကာ ၂ မ်ိဳးလုုံးကိုု သုုံးထားပါတယ္။ ခ်က္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။


ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ကုုလားပဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၂။ အာလူး - ၂ လုုံး
၃။ ခရမ္းသီး - ၁ လုုံး
၄။ ပဲသီးေတာင့္ရွည္ - ၄ ေခ်ာင္း
၅။ ရုုံးပေတသီး - ၁၅ ခုု
၆။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ - ၁၀ ရြက္
၇။ ကုုလားေလး မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၉။ ငရုုတ္သီးမွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၀။ ဆႏြင္းမွုုန္ ့-လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၁။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၂။ ဗမာ ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၃။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၁၄။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၁၅။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မြွာ
၁၆။ မန္က်ည္းမွည့္ရည္အနွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ကုုလားပဲကိုု ဆႏြင္း နွင့္ ေရထည့္ျပီး နူးလာသည္အထိျပဳတ္ပါ။ နူးအိလာလွွ်င္ ကုုလားပဲမ်ားကိုု ေျခထားပါ။ ဂ်င္းနွင္ ့ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ အာလူး၊ ခရမ္းသီး တိုု ့ကိုု အေနေတာ္တုုံးထားပါ။ ပဲသီးေတာင့္ကိုု ၂လက္မအရြယ္ လွီးထားပါ။ ရုုံးပေတသီးကိုု ျကီးလွွ်င္ ၂ ပိုုင္းပိုုင္းထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီထည့္ အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ နွင့္ ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတိုု ့ကိုုထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ။ ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့နွင့္ အေရာင္တင္မွဳန္ ့ကိုုထည့္ေမြွပါ။
၄။ ထိုု ့ေနာက္ ေျခထားေသာ ပဲမ်ားကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ သမသြားလွ်င္ အာလူး၊ခရမ္းသီး၊ ပဲသီးေတာင့္၊ ရုုံးပေတသီးတိုု ့ကိုုထည့္လုုံးပါ။ ငံျပာရည္နွင့္ ဆားကိုုထည့္ပါ။
၅။ သမေအာင္ေမြွျပီးလွ်င္ ေရထည့္၊ မန္က်ည္းမွည့္ရည္ ထည့္ျပီး အာလူးမ်ားအိလာသည္အထိတည္ပါ။ အာလူးမ်ားအိလာလွ်င္ အရသာအေပါ့အငံျမည္းျပီး မဆလာအုုပ္ရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၆။ အနံ ့ေမြွးေမြွး အရသာရွိရွိပဲကုုလားဟင္းကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment