Monday, March 6, 2017


ကပ္ေျကးကိုုက္ ( ၃ ပြဲစာ)


ကပ္ေျကးကိုုက္ေျကာ္နည္း တကယ့္အစစ္ကေတာ့ ပင္လယ္စာအစုုံနဲ ့ပါ။ အိစံကေတာ့ ပင္လယ္စာ ၃ မ်ိဳး၊ ျကက္သား၊ ၀က္အူေခ်ာင္းတိုု ့နဲ့ေျကာ္ထားပါတယ္။ ကပ္ေျကးကိုုက္ ကေတာ့ လူတိုုင္းနည္းပါးျကိုုက္ျကပါတယ္။ သူ ့အရသာက ခ်ဥ္စပ္ေလးနဲ ့ပဲျပဳတ္စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ ့အရမး္ေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ကပ္ေျကးကိုုက္ေခါက္ဆြဲ (သိုု ့) ညွပ္ေခါက္ဆြဲ - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ေခါင္းမပါေသာ ပုုဇြန္ - ၁၀ သား
၃။ ျပည္ျကီးငါး - ၅ က်ပ္သား
၄။ ဂဏာန္းအသား - ၅ က်ပ္သား
၅။ ျကက္သား - ၅ က်ပ္သား
၆။ ၀က္အူေခ်ာင္း - ၅ က်ပ္သား
၇။ ပဲျပဳတ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၈။ ပဲပင္ေပါက္ - လက္တဆုုပ္စာ
၉။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
၁၀။ ပအုုန္းရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း (မရွိလွ်င္ ရွာလကာရည္ကိုု အသုုံးျပဳနိုုင္ပါတယ္။)
၁၁။ ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၂။ ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၁၃။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၄။ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ (ျကာညိုု ့) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၅။ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၆။ ငရုုတ္သီး အျကမ္းမွုုန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (အစပ္မျကိုုက္လွ်င္ ေလ်ာ့ထည့္ပါ။)
၁၇။ ျကက္ဥ - ၂ လုုံး
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ားကိုု ဖြထားျပီး ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ျကက္သားမွဳန္ ့လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပအုန္းရည္တိုု ့ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
၂။ ပုုဇြန္ကိုု အခြံႏြွာရ်္ သန္ ့စင္ထားပါ။ ျပည္ျကီးငါး၊ ျကက္သား၊ ၀က္အူေခ်ာင္းတိုု ့ကိုု ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ အရြယ္လွီးထားပါ။
၃။ ေျကာ္မည့္ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီထည့္ အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ခေလာက္ထားေသာ ျကက္ဥကိုု ေမြွေျကာ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဒယ္အိုုးထဲမွ ဆယ္ထားပါ။
၄။ ျကက္ဥေျကာ္ရ်္ က်န္ေသာဆီျဖင့္ ငရုုတ္သီးအျကမ္းမွဳန္ ့ကိုု ထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ေမြွးလာလွ်င္ ျကက္သားနွင့္ ၀က္အူေခ်ာင္းကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ ျကက္သားမွ အရည္မ်ားခမ္းသြားလွ်င္ ပင္လယ္စာမ်ားကိုု ထည့္ေျကာ္ပါ။ ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည့္ရ်္ ေမြွပါ။
၅။ အသားမ်ားက်က္လွ်င္ ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ားထည့္ရ်္ ေျကာ္ပါ။ (ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ား နယ္ထားေသာ ဇလုုံထဲမွ အရည္မ်ားပါအကုုန္ထည့္ပါ။)
၆။ ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ား နွံ ့ေအာင္ေျကာ္ျပီးမွ ပဲျပဳတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ နွင့္ ေမြွေျကာ္ထားေသာ ျကက္ဥေျကာ္တိုု ့ကိုု ထည့္၇်္ ၂ မိနစ္ေလာက္ ခဏေျကာ္ျပီး မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ ကပ္ေျကးကိုုက္ကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment