Sunday, March 5, 2017


ဆိတ္ရိုုးစြပ္ျပဳတ္ (သိုု ့) ဆိတ္စြပ္ျပဳတ္

ဆိတ္ရိုုးစြပ္ျပဳတ္ကိုု အနံ ့ေမြွးေမြွးေလးနဲ ့ေသာက္လိုု ့အလြန္ေကာင္းတဲ့နည္းေလးေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။ အိစံတိုု ့ဆီမွာကေတာ့ ပေလြရိုုးေလးေတြမရွိေတာ့ ရတဲ့အရိုုးနဲ ့ပဲခ်က္ထားပါတယ္။ အားလဲရွိ ေသာက္လိုု ့လဲေကာင္းတဲ့ ဆိတ္ရိုုးစြပ္ျပဳတ္ကိုု လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။


ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆိတ္ရိုုး (ပေလရိုုး) - ၅၀ သား
၂။ ေရ - ၅ လီတာ
၃။ ကရေ၀းရြက္ - ၃ ရြက္
၄။ သစ္ျကမ္းပိုုးေခါက္ -၁ ခုု
၅။ ဖာလာေစ့ - ၃ ခုု
၆။ ေလးညွင္းပြင့္ - ၃ ခုု
၇။ ဇီယာေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၈။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ - ၁၀ ရြက္
၉။ မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၀။ ျကက္သြန္နီေျကာ္ - လက္တဆုုပ္စာ
၁၁။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မြွာ
၁၂။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၁၃။ ျကက္သြန္နီ - ၁ ျခမ္း
၁၄။ ပဲမွဳန္ ့အစိမ္း - ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း
၁၅။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၆။ အေရာင္တင္မွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၇။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၁၈။ ရွာလကာရည္ - ၅ ဇြန္း
၁၉။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
၂၀။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အရိုုးမ်ားကိုု ေရျဖင့္ ၃ ခါေဆးပါ။ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္နီ၊ ျကက္သြန္ျဖဴ တိုု ့ကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ ေရေဆးထားေသာ အရိုုးမ်ားကိုု ရွာလကာရည္ ၊ ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ျကက္သြန္နီ တိုု ့မွာ အရည္မ်ား ညွစ္ခ်ျပီး နယ္ရ်္ အနည္းဆုုံး ၁ နာရီခန္ ့နွပ္ထားပါ။ (အညွီအနံ ့မ်ားေပ်ာက္ေအာင္လိုု ့ပါ။) (အရည္ညွစ္ထားေသာ ဂ်င္း၊ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ျကက္သြန္နီတိုု ့ကိုု မလြွင့္ပစ္ပါနဲ ့)
၃။ ႏွပ္ထားေသာ အရိုုးမ်ားကိုု ေရေအးျဖင့္ ၃ ခါေလာက္ ျပန္ေဆးပါ။
၄။ အိုုးျကီးျကီးတခုုထဲမွာ ေရထည့္ျပီး ပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ေဆးထားေသာ အရိုုးမ်ားကိုုထည့္ရ်္ တည္ပါ။ အရိုုးမ်ားထည့္ျပီး ပြက္လာလွ်င္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ထားလွ်င္ အညစ္အေျကးမ်ားထြက္လာပါလိမ့္မည္။ ထိုု ့ေနာက္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ျပီး အရိုုးကိုုလဲ ေရေအးေအးျဖင့္ အညစ္အေျကးမ်ားစင္သြားေအာင္ေဆးပါ။ တည္ထားေသာ အိုုးကိုုလဲေဆးပါ။
၅။ စြပ္ျပဳတ္လုုပ္မည့္အိုုးထဲကိုု ဆီ ထည့္၊ ဆီပူလာလွ်င္ ကရေဝးရြက္၊ သစ္ျကမ္းပိုုးေခါက္၊ ဖာလာေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္ ့၊ အရည္ညွစ္ထားေသာ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ျကက္သြန္နီတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ေမြွးလာလွ်င္ ေရေဆးထားေသာ အရိုုးမ်ားကိုုထည့္ရ်္လုုံးပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ေရ ၅ လီတာကိုုထည့္ရ်္တည္ပါ။ ဆား နွင့္ သျကားကိုုထည့္ပါ။
၆။ ပဲမွဳန္ ့အစိမ္းကိုု ေရျဖင့္ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။ စြပ္ျပဳတ္အိုုးပြက္လာလွ်င္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲမွဳန္ ့အစိမ္းမ်ားကိုုထည့္ပါ။ (ေဖ်ာ္ထားေသာပဲမွဳန္ ့မ်ားကိုုထည့္ရာတြင္ ဇကာအစိတ္တခုုကိုုခံရ်္ ထည့္ပါ။ ပဲမွဳန္ ့အခဲေလးမ်ား ဇကာေပၚက်န္ေနခဲ့လွ်င္ ေရနည္းနည္းေလာင္းရ်္ ဖိေျချပီး အိုုးထဲထည့္ပါ။)
၇။ စြပ္ျပဳတ္အိုုးကိုု ၁ နာရီေလာက္ မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ပါ။ အိုုးထဲမွာေရေလ်ာ့သြားလွ်င္ ထပ္ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ကရေ၀းရြက္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ပဲစိမ္းနံ ့မ်ားေပ်ာက္သြားလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်လိုု ့ရပါျပီ။ မီးဖိုုေပၚမွခ်ခါနီးတြင္ မဆာလာထည့္ရ်္ ေမြွျပီး မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၈။ အနံ ့ေမြွးေမြွး အရသာရွိရွိ ဆိတ္စြပ္ျပဳတ္ကိုု ျကက္သြန္နီေျကာ္ေလးျဖဴးရ်္ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment