Sunday, March 5, 2017

အစိမ္းေျကာ္( ၂ ပြဲစာ)


အစိမ္းေျကာ္ေျကာ္နည္းေမးထားလိုု ့ေရးေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။ အစိမ္းေျကာ္ကေတာ့ အိစံငယ္ငယ္ ၆ တန္းေလာက္တုုန္းကတည္းက ေမေမသင္ေပးထားလိုု ့ေဖေဖ့ကိုုခဏခဏေျကာ္ေကြ်းဖူးတယ္။ အိစံရဲ ့ေဖေဖက ငယ္ငယ္တုုံးဘာပဲခ်က္ခ်က္ ေကာင္းတယ္ဆိုုျပီးအားေပးတာပဲ။ အဲ့လိုုက်ေတာ့ ခ်က္ရတာစိတ္ခ်မ္းသာတယ္ေလ။ အစိမ္းေျကာ္ကေတာ့ က်န္းမာေရးနဲ ့ညီညြတ္ျပီးစားလိုု ့ေကာင္းတယ္။တခ်ိဳ ့ဆိုုင္ေတြက ေကာ္ရည္ထည့္တယ္။တခ်ိဳ ့ဆိုုင္ေတြကမထည့္ဘူး။ အိစံရဲ ့အစိမ္းေျကာ္ကေတာ့ ေကာ္ရည္ထည့္ထားပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။ 


ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ျကက္သား (သိုု ့) ဝက္သား - ၅ က်ပ္သား
၂။ ပန္းမုုန္လာ(သိုု ့) ပန္းမုုန္လာအစိမ္း- လက္တဆုုပ္စာ
၃။ မုုန္လာဥနီ - ၁ ဥ
၄။ ေဂၚဖီထုုပ္ - အနည္းငယ္
၅။ ဘိုုစားပဲသီးေတာင့္ - ၁၅ ေတာင့္
၆။ ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၇။ ျကက္သားမွဳန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၉။ ျကာညိုု ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၀။ နွမ္းဆီေမြွး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၁။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၂။ ေကာ္မွုုန့္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း ေမာက္ေမာက္
၁၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မွြာ
၁၄။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အသားကိုု အတုုံးအေသးေလးေတြတုုံးျပီး ပဲငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္တိုု ့ျဖင့္နယ္ထားပါ။ အသီးအနွံမ်ားကိုု ျကိုုက္နွစ္သက္ရာအ၇ြယ္အစားလွီးရ်္ တမ်ိဳးစီကိုု သတ္သတ္ဆီထားပါ။
၂။ ေကာ္မွုုန္ ့ကိုု တရုုတ္ထမင္းစားပန္းကန္ထဲထည့္၇်္ ေ၇အျပည့္နီးပါးထည့္ျပီး ေကာ္မွုုန္ ့မ်ား ေပ်ာ္သြားေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။ ပန္းကန္လုုံးတခုုထဲတြင္ ပဲငံျပာရည္၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန္ ့၊ ျကက္သားမွုုန္ ့၊ ျကာညိုု ့၊ ခရုုဆီ တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္ေရာေမြွထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ ကိုု ဓါးျပားရိုုက္ထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဆီထည့္ အပူေပး၊ ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္ပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴ အနံ ့ေမြွးလာလွွ်င္အသားမ်ားကိုုထည့္ေျကာ္ပါ။ အသားမ်ားက်က္သြားလွ်င္ မာေသာအသီးအႏွံမ်ား (မုုန္လာဥနီ၊ပန္းမုုန္လာ၊ ပန္းမုုန္လာစိမ္း၊ ဘိုုစားပဲသီးေတာင့္တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ေျကာ္ပါ။ ေ၇ထည့္ျပီး ခနအုုပ္ထားပါ။ (အမာျကိုုက္ပါက ၃ မိနစ္ေလာက္ပဲ အုုပ္ထားပါ။ ေပ်ာ့တာျကိုုက္လွ်င္ ၅ မိနစ္ေလာက္အုုပ္ထားပါ။)
၄။ ထိုု ့ေနာက္ ေဂၚဖီထုုပ္ကိုု ထည့္ပါ။ ေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲငျပာရည္၊သျကား၊ျကက္သားမွဳန္ ့၊ျကာညိုု ့၊ခရုုဆီတိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ၂ မိနစ္ေလာက္ အဖုုံးမအုုပ္ေတာ့ပဲ ေမြွပါ။ ထုုိ ့ေနာက္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္မွဳန္ ့အရည္ကိုု ထည့္ပါ။
၅။ ေကာ္မွုုန္ ့အပစ္အက်ဲ ျကိုုက္ႏွစ္သက္တဲ့ အေနအထားေ၇ာက္ေအာင္ ေရထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ မီးဖိုုေပၚမွ ခ်ခါနီးတြင္ နွမ္းဆီေမြွးကိုုထည့္ ေမြွရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ 
၆။ အစိမ္းေျကာ္ကိုု ထမင္းပူပူေလးျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment