Monday, March 6, 2017




ဆိတ္သားနွပ္/ အမဲသားႏွပ္


အခုုဟင္းေလးကေတာ့ ျမန္မာဟင္းျကုုိက္သူမ်ားအတြက္ အနံ ့ေမြွးေမြွးနဲ ့စားေကာင္းတဲ့ ဆိတ္သားနွပ္နည္းကိုု ေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။ အခုုဟင္းေလးကလဲ ျမန္မာဟင္းခ်က္ရင္ အရမ္းစားေကာင္းတဲ့ အန္တီကသင္ေပးတဲ့ဟင္းေလးပါ။ အိစံတိုု ့အိမ္မွာေတာ့ စားေကာင္းလိုု ့ခဏခဏခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္စားျကည့္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဆိတ္သား (သိုု ့) အမဲသား - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ျကက္သြန္နီ - ၁ လုုံး (အနွစ္မ်ားမ်ားျကိုုက္လွ်င္ ၂ လုုံးထည့္ပါ။)
၃။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၄ မြွာ
၄။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၅။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၆။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ငရုုတ္သီးမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
၉။ သစ္ခ်ပိုုးေခါက္ - ၁ ခုု
၁၀။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ - ၁၀ ရြက္
၁၁။ ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၁၂။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၃။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၁၄။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဆိတ္သား (သိုု ့) အမဲသားကိုု သန္ ့စင္ေအာင္ေဆးျပီး ရွာလကာရည္ထည့္ရ်္ နယ္ျပီး အနည္းဆုုံး နာရီ၀က္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရျဖင့္ ၃ ခါျပန္ေဆးပါ။ (ဆိတ္သားအညွီနံ ့မ်ားေပ်ာက္ပါတယ္။)
၂။ ဂ်င္း နွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ျကက္သြန္နီကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ သန္ ့စင္ထားေသာ အသားမ်ားထဲကိုု ေထာင္းထားေသာ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴ ထည့္၊ ငံျပာရည္၊ သျကားတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ နယ္ျပီး နာရီ၀က္ခန္ ့ႏွပ္ထားပါ။
၄။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီထည့္၊ ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္နီမ်ားကိုုထည့္ေျကာ္ပါ။ ျကက္သြန္နီမ်ား ေရြွ၀ါေရာင္ေျပာင္းလာလွ်င္ ဆႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွုုန္ ့နွင့္ ငရုုတ္သီးမွုုန္ ့၊ သစ္ခ်ပိုုးေခါက္တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။
၅။ ျပီးလွ်င္ နွပ္ထားေသာ အသားမ်ားကိုု ထည့္လုုံးပါ။ အသားမ်ားလုုံးျပီးလွ်င္ ေရကိုု အသားမ်ားျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီးတည္ထားပါ။
၆။ ဆီလည္ေရလည္ အေနအထားတြင္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္မ်ားကိုုထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ အသားနူးမနူးကိုုျကည့္ရ်္ မနူးေသးလွ်င္ ေရထက္ထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ဆီျပန္လာသည္အထိတည္ပါ။
၇။ ဆီျပန္လာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွမခ်ခင္ မဆလာထည့္ျပီးေမြွပါ။ ထိုု ့ေနာက္မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၈။ အနံ ့ေမြွးေမြွးနဲ ့အရသာအလြန္ရွိတဲ့ ဆိတ္သားနွပ္ဟင္းကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္

No comments:

Post a Comment