Monday, March 6, 2017


၀က္လက္စြပ္ျပဳတ္


၀က္လက္စြပ္ျပဳတ္ေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူေတြအတြက္ပါေရးေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။
၀က္လက္စြပ္ျပဳတ္ေလးကေတာ့ လူျကိုုက္မ်ားျပီး အသားလဲစားလိုု ့ရသလိုု အရည္ေသာက္အေနနဲ ့လဲ ေသာက္လိုု ့ေကာင္းတဲ့ တမ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ငရုုတ္ေကာင္းအနံ ့ေမြွးေမြွးေလးနဲ ့ရာသီဥတုုေအးေအးေလးမွာဆိုုရင္ေတာ့ တကယ္ကိုု ရွယ္ပဲေပ့ါ။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ၀က္လက္ - ၅၀ က်ပ္သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၂။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ
၃။ ပဲငံျပာရည္ အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၄။ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၅။ ခရုုဆီ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၆။ သျကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၈။ ဂ်င္း - လက္တဆစ္
၉။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြွာ
၁၀။ နံနတ္ပြင့္ - ၁ ခုု
၁၁။ နံနံပင္အရိုုး - ၁၅ ခုု
၁၂။ ငရုုတ္ေကာင္း - အနည္းငယ္
၁၃။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္ျမိတ္ - အနည္းငယ္

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ၀က္လက္ကိုု သန္ ့စင္ထားပါ။ ဂ်င္းကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ဓါးျပားရိုုက္ထားပါ။ နံနံပင္အရိုုးကိုု နံနံပင္တစီးရဲ ့တ၀က္မွ ယူျပီး နွီးရိုုးရွိလွ်င္ ႏွီးရိုုးျဖင့္ စီးထားပါ။
၂။ သန္ ့စင္ထားေသာ ၀က္လက္ကိုု ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ခရုုဆီ၊ သျကား တိုု ့ျဖင့္ နယ္ရ်္ နာရီ၀က္ခန္ ့နွပ္ထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲတြင္ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ကိုု ထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ နွပ္ထားေသာ ၀က္လက္မ်ားကိုု ထည့္ရ်္ ေလွာ္ပါ။ ၀က္လက္မ်ား က်က္သြားျပီး အညိဳေရာင္ေျပာင္းရ်္ ေမြွးလာလွ်င္ မီးဖုုိေပၚမွခ်ပါ။ ( ၅ မိနစ္ေလာက္ေတာ့ ၀က္လက္မ်ားကိုုေလွာ္ရပါတယ္။)
၄။ စြပ္ျပဳတ္လုုပ္မည့္ အိုုးထဲကိုု ေရကိုုအိုုးရ်္ တ၀က္ေလာက္ထည့္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ဂ်င္း၊ နံနံပြင့္၊ ဓါးျပားရိုုက္ထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ေရေႏြးပြက္လာသည္အထိတည္ပါ။
၅။ ေရေႏြးပြက္လာလွ်င္ ေလွာ္ထားေသာ ၀က္လက္မ်ားကိုု ဒယ္အိုုးထဲမွ တခုုခ်င္းဆီယူထည့္ပါ။ (ဒယ္အိုုးထဲမွ တခါတည္းသြန္မထည့္ရပါ။ သြန္ထည့္လုုိက္လွ်င္ ဒယ္အိုုးထဲမွ ဆီမ်ားနွင့္ ၀က္လက္ရဲ ့အညစ္အေျကး အနွစ္မ်ားပါ ပါသြားပါလိမ့္မည္။)
၆။ ထိုု ့ေနာက္ မီးေအးေအးျဖင့္ ၀က္လက္မ်ားနူးသည္အထိတည္ပါ။ ၂ နာရီ (သိုု ့) ၃ နာရီေလာက္ျကပါတယ္။ (ေရက ၀က္လက္မ်ားကိုု ျမဳပ္ေအာင္ျဖည့္ျဖည့္ေပးပါ။)
၇။ ၀က္လက္မ်ား နူးခါနီးတြင္ နံနံပင္အရိုုးမ်ားကိုု အိုုးထဲထည့္ရ်္ နာရီ၀က္ခန္ ့တည္ပါ။
၇။ ၀က္လက္ စြပ္ျပဳတ္ရလွ်င္ ဟင္းရည္ခတ္ရာတြင္ ၀က္လက္မ်ားကိုု ပန္းကန္ထဲအရင္ထည့္ ျပီးလွ်င္ ဇကာခံရ်္ အရည္မ်ားကိုု ထည့္ပါ။ (နံနတ္ပြင္ ့နွင့္ နံနံပင္အရိုုးမ်ား ပါသြားမွာစိုုးလိုု ့ပါ။) ျပီးလွ်င္ စြပ္ျပဳတ္ အေပၚမွာ ငရုုတ္ေကာင္းနွင့္ ျကက္သြန္ျမိတ္ျဖဴးရ်္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။
 —

No comments:

Post a Comment