Monday, March 6, 2017



ဘယာေျကာ္ခ်က္ (မတ္ပဲေျကာ္ခ်က္)


အိစံ အျကိုုက္ဆုုံးဟင္းေတြထဲက တပြဲပါပဲ။ ဘယာေျကာ္ခ်က္ကိုု တခ်ိဳ ့ကအတုုံးေလးေတြတုုံးခ်က္တယ္။ တခ်ိဳ ့ကအကုုန္လုုံးကိုုေခ်ျပီးခ်က္တယ္။ အိစံတိုု ့အိမ္ကေတာ့ ေခ်ခ်က္ပါတယ္။ ဘယာေျကာ္ခ်က္ကိုု ဗမာနံနံပင္ မ်ားမ်ားေလးရယ္ ငရုုတ္သီးစိမ္းေလးရယ္ထည့္ေတာ့ အနံ ့အလြန္ေမြွးျပီး အရမ္းကိုု အရသာရွိလွပါတယ္။ ဘယာေျကာ္ခ်က္ကိုု သရက္ကင္းတိုု ့တမာဖူးတိုု ့နဲ ့စားရင္လဲ အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ ခ်က္နည္းကေတာ့ ခါတိုုင္းဟင္းေတြလိုုမ်ိဳးပဲ အရမ္းကိုုလြယ္ကူပါတယ္။ ဒီလိုု လြယ္ကူျပီး စားလိုု ့ေကာင္းတဲ့ဟင္းကိုု ခ်က္ျကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ဘယာေျကာ္ (မတ္ပဲေျကာ္) - ၈ ခုု
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လုုံး
၃။ ျကက္သြန္နီ - ၁ လုုံး
၄။ ဗမာနံနံပင္ - ၁၀ ပင္
၅။ ငရုုတ္သီးစိမ္း - ၇ ေတာင့္
၆။ ျမန္မာငံျပာရည္ (သိုု ့) ယိုုးဒယား ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ (သိုု ့) ၂ ဇြန္း
၇။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန့္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၈။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၉။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဘယာေျကာ္(မတ္ပဲေျကာ္)ကိုု အတုုံးေလးေတြတုုံးထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နွင့္ ျကက္သြန္နီကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။ ဗမာနံနံပင္ကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂။ ဒယ္အိုုးထဲကိုု ဆီထည့္၊ အပူေပးျပီး ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္နီထည့္ေျကာ္ပါ။
၃။ ျကက္သြန္နီမ်ားႏြမ္းလာလွ်င္ အေရာင္တင္မွုုန္ ့ထည့္ရ်္ေမြွပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီးလုုံးပါ။ ေရထည့္ရ်္အနွစ္ျဖစ္လာေအာင္ျပဳလုုပ္ပါ။
၄။ အႏွစ္မ်ားရပါက အတုုံးတုုံးထားေသာ ဘယာေျကာ္ကိုု ထည့္၊ ျမန္မာငံျပာရည္ (သိုု ့) ယိုုးဒယားငံျပာရည္၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့ကိုုထည့္ပါ။ ဘယာေျကာမ်ားကိုုေခ်ပါ။ ငရုုတ္သီးစိမ္းကိုုထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ထပ္ထည့္ပါ။
၅။ ေရခမ္းရ်္ ဆီျပန္လာလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ဗမာနံနံပင္ကိုု အုုပ္ရ်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၆။ အလြန္အရသာရွိေသာ ဘယာေျကာ္ (မတ္ပဲေျကာ္)ခ်က္ကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment