Monday, March 6, 2017


သီးစုုံခ်ဥ္ရည္ဟင္း


သီးစုုံခ်ဥ္ရည္ဟင္းကေတာ့ျမန္မာလူမ်ိဳးအမ်ားစုုျကိုုက္တဲ့ခ်ဥ္ရည္ဟင္းတမ်ိဳးပါပဲ။ အရသာခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးနဲ ့အလြန္အအီေျပေစတဲ့ ဟင္းရည္ေလးပါ။ ခ်က္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။ 



ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ အာလူး - လက္သီးဆုုပ္အရြယ္ ၂ လုုံး
၂။ ရုုံးပေတသီး -၁၀ ခုု
၃။ ခရမ္းသီး - ၁ လုုံး
၄။ ပဲသီးေတာင့္ရွည္ - ၁၀ ေတာင့္
၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တ ျခမ္း
၆။ ျကက္သြန္နီ - တ ျခမ္း
၇။ ဂ်င္း - အနည္းငယ္
၈။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မွြာ
၉။ ငပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၁၀။ မန္က်ည္းမွည့္အႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၁၁။ ျကက္သားမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၂။ ျမန္မာငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၃။ ပုုဇြန္ေျခာက္ - လက္တဆုုပ္
၁၄။ ဆႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၅။ အေရာင္တင္မွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၁၆။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
၁၇။ သျကား (သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ဂ်င္းနွင့္ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ျကက္သြန္နီ နွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုု ပါးပါးလွီးပါ။ အာလူးသီး၊ ရုုံးပေတသီး နွင့္ ခရမ္းသီးကိုု ျကိုုက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္တုုံးထားပါ။ ပဲသီးေတာင့္ရွည္ကိုု ၂ လက္မအရြယ္ျဖတ္ထားပါ။ ငပိကိုု ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ။
၂။ ခ်ဥ္ရည္အိုုးတည္မည့္အိုုးထဲကိုု ဆီထည့္ျပီးအပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ဂ်င္း၊ ျကက္သြန္ျဖဴထည့္ဆီသတ္ပါ။ ေမြွးလာလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္နီႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုုထည့္လုုံးပါ။ ထိုု ့ေနာက္ အာလူးသီး၊ ခရမ္းသီး၊ ပဲသီးေတာင့္ရွည္၊ ပုုဇြန္ေျခာက္တိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ လုုံးပါ။ ဆႏြင္းနွင့္ အေရာင္တင္မွုုန္ ့ပါထည့္လုုံးပါ။ ေဖ်ာ္ထားေသာ ငပိ၊ ျကက္သားမွဳန္ ့၊ ျမန္မာငံျပာရည္၊ သျကား(သိုု ့) အခ်ိဳမွဳန္ ့တိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ေရမ်ားမ်ားထည့္ရ်္ အသီးအႏွံ ့မ်ား ႏူးလာသည္အထိတည္ပါ။
၃။ အသီးအနွံ ့မ်ားနူးလာလွ်င္ မန္က်ည္းမွည့္ အႏွစ္နွင့္ ရုုံးပေတသီးတိုု ့ကိုုထည့္ရ်္ ရုုံးပေတသီးမ်ား အိလာသည္အထိတည္ပါ။
၄။ အေပါ့အငံအခ်ဥ္အရသာျမည္း၇်္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ သီးစုုံခ်ည္ရည္ဟင္းကိုု သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီရွင္။

No comments:

Post a Comment