Monday, March 6, 2017


အသားအိအိ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ


အိစံ မႏၱေလးမွာေနတုုန္းကေတာ့ ရွမ္းေခါက္ဆြဲဆိုုင္ေတြေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားသြားစားျဖစ္ပါတယ္။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲက တဆိုုင္နဲ ့တဆိုုင္ကိုုက ျပဳလုုပ္နည္းေတြမတူျကပဲ အရသာတမ်ိဳးဆီနဲ ့စားေကာင္းျကပါတယ္။ အခုုနည္းေလးကေတာ့ အသားကိုု ႏူးအိေနေအာင္ခ်က္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ေလးနဲ ့ျပဳလုုပ္တဲ့ရွမ္းေခါက္ဆြဲပါ။ အရသာကေတာ့ မအီပဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအနွစ္ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးနဲ ့အသားအိအိေလးနဲ ့အလြန္စားေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား( ၅ ပြဲမွ ၇ပြဲစာအတြက္)
၁။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္- ၅၀ က်ပ္သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္
၂။ ျကက္သားအသားခ်ည္း (သိုု ့) ၀က္သား - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့)၁ ေပါင္
၃။ ဟင္းရည္အတြက္ ျကက္ရိုး (သိုု ့) ဝက္ရိုုး
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္
၅။ ငရုတ္သီးအျကမ္းမွုုန္ ့- ထမင္းစားဇြန္း ၆ ဇြန္း
၆။ နံနံပင္ (ပါးပါးလွီး)
၇။ ျကက္သြန္မိတ္ (ပါးပါးလွီး)
၈။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၄ မြွာ (ေတာက္ေတာက္ဆင္း)
၉။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအခ်ဥ္သီး - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၁၀။ သျကား (သို ့) ဟင္းခ်ဳိမွဳန္ ့
၁၁။ င၇ဳတ္ေကာင္း
၁၂။ ေျမပဲေထာင္း
၁၃။ နွမ္းေလွာ္
၁၄။ ျကာညို ့(ပဲငံျပာရည္အပ်စ္)
၁၅။ ပဲငံျပာရည္
၁၆။ နာနတ္ပြင့္ (ပါေကာ) - ၅ ခု
၁၇။ အမည္းေရာင္ဖာလာေစ့ေျခာက္(ေရွာက္ေကာ) - ၅ ခု
၁၈။ ဆီ
၁၉။ ပဲငပိအစပ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အရင္ဆုုံး ငရုုတ္သီးဆီခ်က္ေမြွးေမြွးေလးခ်က္ရေအာင္ေနာ္။ ငရုုတ္သီးဆီခ်က္အတြက္ နံနတ္ပြင့္(ပါေကာ) ၃ခုု နွင့္ တရုုတ္အမဲေရာင္ ဖာလာေစ့ေျခာက္ (ေရွာက္ေကာ) ၃ ခုု တိုု ့ကိုု ကြဲသြားေအာင္ အနည္းငယ္ထုုထားပါ။ ျပီးလွ်င္ အပူခံတဲ့ပန္းကန္တခုုထဲမွာ ငရုုတ္သီးအျကမ္းမွဳန္ ့ထုုထားေသာ ပါေကာ နွင့္ ေရွာက္ေကာတိုု ့ကိုုထည့္ထားပါ။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲမွာ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္းကိုုထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီအရမ္းပူလာလွ်င္ ငရုုတ္သီးအျကမ္းမွဳန္ ့နွင့္ ေရွာက္ေကာပါေကာ ထည့္ထားေသာ ပန္းကန္ထဲကိုု ေလာင္းခ်လိုုက္ျပီး ငရုုတ္သီးဆီခ်က္လုုပ္ပါ။
၂။ ျကက္သား (သိုု ့) ၀က္သား ကိုု အတုုံးျကီးျကီးတုုံး၊ ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္၊ သျကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ နာနတ္ပြင့္ ၂ ခုု၊ အမည္းေရာင္ဖာလာေစ့ေျခာက္ ၂ ခုုတိုု ့ျဖင့္ ေရထည့္ျပီး အသားမ်ားႏူးအိသြားသည္အထိျပဳတ္ပါ။
၃။ အျခားအိုုးတခုုထဲတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုု ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုု အေအးခံ၊ အခြံခြာျပီးေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးျပဳတ္ရည္မ်ားကိုုလဲ အသားအိုုးထဲကိုုထည့္ပါ။ ေတာက္ေတာက္ဆင္းထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကိုထည့္၊ ပဲငပိအစပ္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုုလဲထည့္ရ်္ တည္ပါ။ အနွစ္အရည္မ်ားကိုု အသားရဲ ့ေအာက္မေရာက္ပါေစနဲ ့။ အေပါ့အငံျမည္းရ်္မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။
၄။ ဟင္းရည္ အတြက္ ျကက္ရိုးကို ဆား၊ သျကား (သို ့) ဟင္းခ်ိဳ မွဳန္ ့၊ ျကက္သြန္ျဖဴ တို ့နဲ ့တည္ထားပါ။

ရွမ္းေခါက္ဆြဲ တပြဲစာအတြက္
ေရေႏြးထဲ ခဏထည့္ျပဳတ္ထားေသာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္
၁။ ပဲငံျပာရည္- ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၂။ ေျမပဲေထာင္း- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၃။ နွမ္းေလွာ္- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၄။ ျကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခဲြ
၅။ ငရုတ္သီးဆီခ်က္- ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ (ငရုုတ္သီးဖတ္အပါအ၀င္)
၆။ ငရုတ္ေကာင္းနည္းနည္း (တခ်ိဳ ့မထည့္ပါဘူး)
၇။ သျကား (သို ့) ဟင္းခ်ိဳမွုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၈။ ျကာညို ့(ပဲငံျပာရည္အပ်စ္)နည္းနည္း
၉။ ခ်က္ထားေသာ ျကက္သား (သိုု ့) ၀က္သားတုုံးကိုု အတုုံးလိုုက္မထည့္ပဲ အနည္းငယ္ ျပားသြားေအာင္လုုပ္ျပီး အသားမွ်င္ေလးေတြထည့္ပါ။
၁၀။ အသားခ်က္မွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ရည္ - ဟင္းခတ္ဇြန္းျကီး ၂ ဇြန္း (ေယာက္ခ်ိဳမဟုုတ္ပဲ ဟင္းအိုုးထဲမွဟင္းခတ္ရာတြင္သုုံးေသာဇြန္းျကီး)
၁၁။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္ျမိတ္
၁၂။ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္
အထက္ပါပစၥည္းမ်ားထည့္ နယ္လိုက္ရင္စားလို ့ရပါျပီ။ ဟင္းရည္ကို ျကက္သြန္ျမိတ္နွင့္ ငရုတ္ေကာင္းေလးထည့္ပါ။

No comments:

Post a Comment