မာလာဟင္း
မာလာဟင္းလုုပ္စားတိုုင္း ဓါတ္ပုုံမရိုုက္ျဖစ္တာမ်ားတ
၁။ ထူထူလွီးထားေသာ အာလူးသီး
၂။ ထူထူလွီးထားေသာ ျကာစြယ္
၃။ ကန္စြန္းရြက္
၄။ ပန္းမုုန္လာ
၅။ မုုန္ညွင္းျဖဴ
၆။ မာလာေခါက္ဆြဲေျခာက္
၇။ ေခါက္ဆြဲအျပားေျခာက္
၈။ ျကြက္နားရြက္အေျခာက္
၉။ ပဲျပားေျခာက္
၁၀။ ေရြွပဲသီး
၁၁။ ေဂၚဒခါးညြန္ ့
၁၂။ ေျပာင္းဖူးအေသး
၁၃။ မုုန္လာဥနီ
၁၄။ ပန္းေျခာက္
၁၅။ အျခားျကိုုက္နွစ္သက္ရာ အသီးအႏွံမ်ား
၁၆။ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစာ
၁၇။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္ျမိတ္ -လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစာ
၁၈။ မာလာဟင္းအႏွစ္ -ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (အစပ္ျကိုုက္လွ်င္ ပိုုထည့္နိုုင္ပါတယ္။) (မာလာဟင္းအႏွစ္လုုပ္နည္းကို
၁၉။ ျကက္သားမွဳန့္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၂၀။ ဟင္းခ်ိဳမွဳန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္
၂၁။ ျကက္ျပဳတ္ရည္ -ေယာက္ခ်ိဳ ျဖင့္ ၁ ဇြန္း
၂၂။ ေျမပဲေထာင္း - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၂၃။ နွမ္းေလွာ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
၂၄။ ဆား - အနည္းငယ္
၂၅။ ျကက္သြန္ျဖဴ ဆီ ခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)
ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ မာလာေခါက္ဆြဲေျခာက္၊ ေခါက္ဆြဲအျပားေျခာက္၊ ျကြက္နားရြက္အေျခာက္နွင့္ ပဲျပားေျခာက္မ်ားကိုု ေရစိမ္ထားပါ။
၂။ အသီးအနွံ နွင့္ အရြက္မ်ားကိုု ျကိုုက္နွစ္သက္ရာအရြယ္လွီးထ
၃။ ေရေႏြးအိုုးတည္ထားပါ။ ေရေႏြးပြက္လွ်င္ ေရစိမ္ထားေသာ အရာမ်ားကိုုထည့္ျပဳတ္ပါ။ ၃ မိနစ္ေလာက္ေနလွ်င္ အသီးအနွံ ့နွင့္ အရြက္မ်ားကိုု ထည့္ပါ။
၄။ ျပဳတ္ေနတုုံး အခ်ိန္မွာ ဇလုုံတခုုထဲမွာ ျကက္ျပဳတ္ရည္၊ ဆီခ်က္၊ မာလာဟင္းအနွစ္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမွုုန္ ့၊ ျကက္သားမွဳန္ ့၊ နွမ္းေလွာ္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္နွင့္ ျကက္သြန္ျမိတ္တိုု ့ကိုုထည့္ျပီး သမေအာင္လုုပ္ထားပါ။
၅။ အသီးအနွံ မ်ားကိုု လိုုခ်င္ေသာ အေပ်ာ့အမာအေနအထားမွာ ေရေႏြးအိုုးထဲမွဆယ္ရ်္ မာလာဟင္းအနွစ္နွင့္ အရည္မ်ားထည့္ထားေသာ ဇလုုံထဲကိုု တခါထဲထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ပါ။ (အသီးအနွံမ်ားကုုိ ေရေႏြးအိုုးမွ ဆယ္ျပီး မာလာဟင္းအနွစ္နွင့္ ျကက္ျပဳတ္ရည္တိုု ့ထဲကိုု ထည့္တာက အဲ့ထဲမွာရွိတဲ့ နွမ္းတိုု ့ေျမပဲေထာင္းတိုု ့ကိုု အပူေပးျပီးသားျဖစ္သြားေစျပီ
၆။ အေပါ့အငံျမည္းရ်္ မာလာဟင္းေမြွးေမြွးစပ္စပ္ေလ
No comments:
Post a Comment