Monday, March 6, 2017


ဆီခြ်န္း ပုုဇြန္ဟင္း


အိစံ ဒီဟင္းကိုု ျမန္မာျပည္မွာ ကတည္းစားဖူးျပီး အရမ္းျကိုုက္တဲ့ ဟင္းတပြဲပါ။ ခ်ဥ္စပ္ခ်ိဳ အရသာေလးနဲ ့တမ်ိဳးေလးစားေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။ 

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ ပုုဇြန္ - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မွြာ
၃။ ေရ - ခြက္တ၀က္ (သိုု ့) ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၅။ ငရုုတ္ေဆာ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၆။ သျကားအညိုု - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၇။ ေျပာင္းဖူးမွုုန္ ့- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
၈။ ပဲငံျပာရည္ အျကည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
၉။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၁၀။ ငရုုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
၁၁။ ဟင္းခ်က္ ဆန္၀ိုုင္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္
၁၂။ ရွာလကာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္
၁၃။ နွမ္းဆီေမြွး - ၅ စက္
၁၄။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ ပုုဇြန္ကိုု ေရေဆးသန္ ့စင္ျပီး ပုုဇြန္ အေမြွးနဲ ့ေခါင္းကိုု ကပ္ေက်းျဖင့္ ညွပ္ထားပါ။ (အခြံသင္လဲရပါတယ္။ တခ်ိဳ ့ဆိုုင္ေတြက အခြံနဲ ့ပါ။ တခ်ိဳ ့ဆိုုင္ေတြကေတာ့ အခြံသင္ထားတဲ့ ပုုဇြန္ကိုု သုုံးပါတယ္။) ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
၂။ ပန္းကန္အျကီးတခုုထဲတြင္ ေထာင္းထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ၊ ေရ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့၊ ငရုုတ္ေဆာ့၊ သျကားအညိုု ၊ ေျပာင္းဖူးမွဳန္ ့၊ ပဲငံျပာရည္အျကည္၊ ဆား၊ ငရုုတ္ေကာင္းမွဳန္ ့၊ ဟင္းခ်က္ဆန္၀ိုုင္၊ ရွာလကာရည္၊ နွမ္းဆီေမြွးတိုု ့ကိုု ထည့္ရ်္ သျကားမ်ား အရည္ေပ်ာ္ျပီး သမသြားေအာင္လုုုုပ္ရ်္ ေဆာ့အရည္ျပဳလုုပ္ပါ။
၃။ ေျကာ္မည့္ဒယ္အိုုးထဲတြင္ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းကိုု ထည့္ရ်္အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ပုုဇြန္ကိုု ထည့္ရ်္ ေျကာ္ပါ။ ပုုဇြန္မ်ား ေကြးလာျပီး က်က္သြားသည္အထိ အိုုးေပၚမွာ လွိမ့္ရ်္ေျကာ္ပါ။
၄။ ပုုဇြန္မ်ားက်က္သြားလွ်င္ ျပဳလုုပ္ထားေသာ ေဆာ့ အရည္ထည့္ျပီး ေဆာ့အရည္ပြက္လာသည္အထိ တည္ပါ။
၅။ ေဆာ့ အရည္ပြက္လာလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ရ်္ ထမင္းပူပူျဖင့္ သုုံးေဆာင္နိုုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment